Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat ieri că, potrivit unei informări a Institutului Naţional de Sănătate Publică, de la 1 iunie ar fi posibil accesul taţilor, dar și a altor persoane desemnate în spitale, la naşteri, dar numai cu respectarea anumitor condiţii sanitare.

Precizarea a fost făcută într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, Ioana Mihăilă fiind întrebată când se va permite accesul aparţinătorilor în unităţile spitaliceşti.

“Am dat, de exemplu, în cursul acestei săptămâni, o informare, transmisă de către colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, la solicitarea noastră, informare care permite accesul taţilor la naşterea copilului. În anumite condiţii, evident”, a spus ea.

”O persoană desemnată de gravidă poate fi prezentă în sala de naştere dacă aceasta solicită în prealabil acest lucru şi în condiţiile impuse de unitatea sanitară unde are loc naşterea. Persoana desemnată trebuie să fie clinic sănătoasă, să nu prezinte semne clinice de infecţie respiratorie acută şi să fie vaccinată anti-COVID, să aibă un test RT-PCR negativ sau să fi trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2, documente care vor fi ataşate fişei de internare a gravidei. De asemenea, trebuie să poarte echipamentul furnizat de spital”, se arată în recomandarea Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP)

Ministrul Sănătăţii a menţionat că, pe parcurs, în funcţie de modul în care se vor adapta spitalele fluxului de pacienţi, va fi permis şi accesul altor aparţinători.

“Dar acum, în acest moment, accesul aparţinătorilor înseamnă un efort suplimentar de verificare, de echipare a aparţinătorilor, efort care vine tot pe umerii personalului medical care a fost deja destul de greu încercat în ultimul an şi jumătate”, a subliniat Ioana Mihăilă.

MS / Foto: caracter informativ