În cursul acestei zile, Poliția Română a derulat, la nivel național, o acțiune pentru siguranța transportului de persoane.

În acest sens, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Mureș şi cei ai structurilor rutiere municipale şi orăşeneşti, au desfășurat activități de verificare a transportului rutier de persoane, pe principalele drumuri din județul Mureș.

Scopul acţiunii a fost unul preventiv şi a vizat impunerea disciplinei rutiere în domeniul transportului public de persoane, dar și verificarea modului în care sunt respectate măsurile de protecție sanitară stabilite prin Legea nr. 55/2020, în timpul efectuării transportului de persoane, prin curse regulate/speciale.

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost controlate 47 de autovehicule, iar pentru neregulile constatate, au fost aplicate 32 de sancțiuni contravenționale.

Dintre acestea, 23 de sancțiuni au fost aplicate conform OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, o sancțiune conform H.G. 69/2012, 6 sancțiuni conform Legii 55/2020 privind unele măsuri de prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, o sancțiune conform Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere și o sancțiune pentru alte abateri la regimul rutier.

Totodată au fost reținute 7 permise de conducere și au fost retrase 6 certificate de înmatriculare.

Exemplu:

În dimineața zilei de 27 mai a.c., polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Târgu Mureș au depistat pe raza municipiului Târgu Mureș, un bărbat de 36 de ani, din județul Neamț, care a efectuat, contra cost, transport de persoane, cu un autoturism, fără a deține documente legale în acest sens.

În urma celor constatate, conducătorul auto a fost sancționat contravențional, conform Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, totodată fiind aplicată măsura complementară de reținere a certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare, pentru suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului pentru 6 luni.

IPJ Mureș / Foto: info trafic jud. Mureș