Veștile care vin despre evoluția prețurilor la materiile prime energetice ar trebui să alerteze guvernul și autoritățile de reglementare din domeniu. Sunt estimări confirmate și la nivel oficial că tariful energiei electrice și prețul gazului natural vor crește substanțial.

Pe lângă această temă, creșterea economică din primul trimestru al anului este absolut neesențială. Degeaba, România are cea mai mare rată de creștere din Uniunea Europeană, dacă tariful la energie va crește de la 1 iulie a.c. cu 10%, iar prețul gazului natural va avea un salt cu 20%. Dacă prognozele actuale se vor confirma, nivelul de trai al consumatorilor va suferi o deteriorare semnificativă.

Sunt argumente solide pentru a anticipa o creștere a prețurilor și tarifelor începând cu 1 iulie a.c.? Există astfel de date. Cel mai clar este ceea ce s-a întâmplat cu tariful gazelor naturale. Astfel, prețul gazului natural a ajuns în luna martie pe piața spot la un nivel record de 132 lei pentru un Mwh.

De asemenea, tranzacțiile pe piața de gaze pentru marfa livrată în semestrul al doilea al acestui an s-au făcut la prețul de 90 lei Mwh față de 52 lei Mwh, cu un an în urmă.

Suntem, așadar, aproape de o dublare a tarifului gazelor naturale, ceea ce se va transmite către tarifele practicate de furnizori pentru consumatori.

Orice calcule am face și oricât de sceptici am fi față de posibilitatea creșterii prețurilor materiilor prime energetice, prețurile de vânzare pe Bursa de Mărfuri de la București sunt clare și vorbesc de la sine despre scumpirile care vor urma de la 1 iulie.

Ele nu pot fi evitate, pentru că furnizorii au cumpărat deja marfa la un preț mare. O parte dintre companii vor încerca să preia în costurile proprii, o cotă din creșterea tarifului. Dar, acest lucru va funcționa doar parțial, pentru că furnizorii de gaze naturale vor fi obligați să crească tarifele, iar Asociația Energia Inteligentă estimează o creștere a prețului gazului, de la 1 iulie, cu 20%.

Nu este vorba doar despre creșterea prețului gazului natural pe piața internă și cea externă, ci și despre o continuare a procesului de liberalizare a pieței de gaze naturale. Astfel, consumatorilor casnici care nu au semnat un contract la începerea procesului de liberalizare, în anul 2019, li se poate impune schimbarea tarifului la nivelul de astăzi, de două ori mai mare decât în urmă cu un an.

Acest lucru arată încă o dată erorile procesului de liberalizare a pieței, atât ale consumatorilor, care nu au fost interesați să semneze un contract de furnizare, dar și erorile autorității de reglementare care a permis ca metoda de liberalizare să fie în mod evident în favoarea companiilor furnizoare și nu a consumatorului.

Mai exact, de la 1 iulie 2021, companiile furnizoare de gaze naturale pot să crească tariful în cadrul unui nou contract care se va încheia automat fără să fie nevoie de semnătura consumatorului.

În principiu, la fel stau lucrurile și în ceea ce privește creșterea tarifului la energia electrică. Doar cu diferența că prețul energiei crește din cauză că producătorii au plătit mai mult pentru certificatele de dioxid de carbon. Aceleași probleme contractuale ca la gazele naturale sunt și la energia electrică, în sensul că se pot prelungi contractele și mări tarifele fără o semnătură a consumatorului.

Dincolo de problemele tehnice legate de contracte, ceea ce rămâne este tendința de creștere a prețurilor. Iar dacă prețurile vor crește, în același timp, și la gazele naturale, și la energia electrică, și la lemnele de foc, și la energia termică, ne putem imagina unde va ajunge factura energetică și câți consumatori vor plăti în plus în contul energiei.

Sursa: rfi.ro / Foto: caracter informativ