În ședința de guvern de aseară s-a adoptat primul set de măsuri de relaxare, valabile de azi. O noutate o prezintă prelungirea programului teraselor până la ora 24.00. De asemenea, va fi permis accesul publicului pe stadioane, cu prezența la 25% din capacitate. La spectacolele în aer liber se va permite prezența a 500 de persoane, iar în sălile de sport vor fi acceptate persoane până la 70% din capacitate. Este eliminată importanța documentului care dovedea trecerea prin boala COVID-19. Pentru a participa la evenimente, cei care au fost infectați cu SARS-CoV-2 trebuie să prezinte fie rezultatul unui test, fie certificatul de vaccinare.

Unde se poate renunța la masca de protecție

“Prin proiectul de hotărâre se propun o serie de măsuri începând cu 15 mai 2021. Se elimină restricțiile referitoare la portul măștii în spații deschise neaglomerate, urmând ca restricția să fie aplicată în continuare în spații publice, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă”, a declarat premierul Florin Cîțu la finalul ședinței de guvern.

Circulația pe timp de noapte și programul operatorilor economici

Se elimină totodată restricțiile referitoare la circulația pe timpul nopții a persoanelor. Se elimină restricția privind programul operatorilor economici până la ora 21.00. Se stabilește programul programul restaurantelor, barurilor, cafenelelor și teraselor în intervalul orar 05.00 – 24.00.

Reguli privind competițiile sportive

“Se creează posibilitatea ca în spațiile deschise competițiile sportive să se poată desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore”, a precizat șeful executivului.

Reguli pentru spectacole

“Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tip drive-in sunt permise numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la 4 persoane. Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană, precum și cu purtarea măștii de protecție. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore”, a declarat Florin Cîțu.

Reguli pentru cursurile de instruire

Se permite organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene cu un număr de participanți de maximum 50 de persoane în interior și de maxim 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană, cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite dacă incidența cumulată la 14 zile din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori.

Reguli pentru sălile de sport

Se permite activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 mp/persoană.