Potrivit unui comunicat de presă transmis ieri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că, în urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate, provenind din exploatația comercială din localitatea Ungheni, au fost depistate 3 noi focare de gripă aviară în județul Mureș, în gospodării ale populației din localitățile: Sântana (cu un efectiv de 31 de păsări), Cozma (cu un efectiv de 199 de păsări), Grebenișu de Câmpie (cu un efectiv de 119 păsări).

Imediat au fost luate măsuri la nivelul exploatațiilor infectate, fiind impuse restricții de mișcare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport și furajelor.

Totodată, ANSVSA anunță că s-au finalizat acțiunile de eutanasiere a păsărilor existente în focar, de ecarisare și au fost demarate cele de curățenie și de dezinfecție.

În jurul focarelor s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, unde s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport.

ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate și respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități, pentru a împiedica răspândirea gripei aviare pe teritoriul țării noastre și a evita pagubele economice importante generate de această boală.

Sursa: ansva.ro / Foto: caracter informativ