Un dosar penal in rem a fost deschis în cazul celui mai mare urs brun observat până acum în ţara noastră, împuşcat în zona Ojdula, pentru braconaj cinegetic, vânarea speciilor în alte condiţii decât cele ale derogărilor şi uz de armă fără drept, a anunțat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Covasna.

Cazul a fost preluat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tărgu Secuiesc. Deocamdată, nu este vizată nicio persoană.

Anchetatorii ar trebui sa stabilească și cum au fost eliberate documentele pentru aprobarea vânătorii și trofeul rezultat.

Mihai Pop, specialist Asociația pentru conservarea diversității biologice: „Ilegalitatea vine din faptul că dacă soliciți o derogare pentru un exemplar de urs, pentru că așa solicită procedura legală să spui care urs te deranjează și să-l identifici și tu te duci, împuști altul, da, poate să fie considerat.”

În România, vânarea unor specii protejate de lege, printre care și ursul, este permisă doar cu derogare de la Ministerul Mediului. În ultimii doi ani, au fost solicitate peste 300 de astfel de aprobări pentru care doritorii erau dispuși să plătească și câteva mii de euro. Așa ajung să vâneze în țara noastră afaceriști celebri ori prinți ai lumii. Printre ei, și Emanuel de Liechtenstein, cunoscut vânător din Europa. El ar fi plătit 7 mii de euro pentru împușcarea unui exemplar perfect, care s-a adăugat în colecția sa de trofee.

Dan Jurcan, sociolog: „Vânătoarea este asociată oamenilor puternici. Făcea parte din stilul de viață al aristocrației și face parte mai nou din stilul de viață al celor puternici”.

De profesie medic, Prințul Emanuel este membru al Casei princiare din Liechtenstein. Din 1822, familia sa deține un castel situat în regiunea austriacă Styria care temporar funcționează și ca muzeu. În ultimele ore, însă, popularitatea castelului Riegersburg a scăzut. Românii indignați de împușcarea celui mai mare urs de la noi din țară au trimis mesaje care au redus considerabil ratingul destinației turistice.

Ministrul Mediului a explicat, joi seară, la Digi 24, că au fost schimbate regulile privind extragerea exemplarelor de urs care reprezintă pericole pentru om.

„S-a dat o aprobare de extragere, care înseamnă nu relocare, ci extragerea animalului prin împuşcare. Derogarea o primeşte asociaţia care solicită şi până acum, în ultimii patru ani cel puţin, aceste derogări au fost tot timpul subiect de discuţie în Minister. (…) Sunt schimbate de astăzi. De astăzi, toate extragerile de forţă majoră, de pericol pentru sănătatea omului, pentru comunităţi, se fac de către personalul tehnic al asociaţiei care solicită. (…) Am oprit orice variantă de aducere a unor persoane străine care să pună în aplicare”, a declarat Tanczos Barna.

Scandalul împușcării celui mai mare urs brun din România a ajuns și în presa internațională. Deocamdată, prințul vânător a le-a transmis jurnaliștilor elvețieni de la Blick că nu vrea să se implice în nici un fel de discuție.

MS / Foto: caracter informativ