Din toamnă, studenții nevaccinați și care merg fizic la cursuri ar putea participa la orele de laborator și la lucrări practice doar dacă au combinezoane de protecție. Deocamdată, este doar o ipoteză pe care unele universități o iau în calcul, spune ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu mai precizează că vaccinarea ar putea face diferența și la cazarea studenților în cămine, doar cei imunizați urmând să aibă prioritate. “Cu siguranță noi la UBB nu o să avem combinezoane”, a declarat în Ediție specială, la TVR, rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Daniel David.

“Sunt unul dintre cei care susțin, și din poziția de rector suspendat, dacă vreți, importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și a acelor activități directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezență fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și (…) studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

“O altă idee ar putea fi prioritizarea studenților vaccinați în procesul de cazare. (…) Nu-și propune nimeni să oblige pe cineva, însă aceste criterii cred că ar putea să fie luate în considerare”, a mai subliniat ministrul Educației.

Ștefan Costea, vicepreședinte Uniunea Națională a Studenților din România: “Suntem convinşi că e doar una dintre variante şi aşteptăm să vedem care sunt şi celelalte opinii pentru că, bineînţeles, trebuie să găsim o soluţie şi pentru cei care uzează de dreptul lor de a nu se vaccina”.

Horia Onița, preşedinte Alianţa Naţională A Organizaţiilor Studenţeşti din România: “Dacă până în momentul de față s-a considerat din punct de vedere științific că utilizarea măștii de protecție sau a vizierelor într-un mod chiar mai puternic decât atât este suficientă pentru protecția persoanelor, este vădit exagerat să consideram că studenții ar trebui să utilizeze combinezoane pentru a merge la facultate dacă nu sunt vaccinați. (…) Asta nu înseamnă că nu susținem, desigur, campania de vaccinare”.

“Cu siguranță noi la UBB nu o să avem combinezoane”, a reacționat la TVR rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Daniel David.

“Asta depinde foarte mult de cultura organizațională, în sensul că leadership-ul universității noastre este în prima linia ca mesaj pro-vaccinare. Noi încercăm să-i convingem pe oameni să se vaccineze, inclusiv pe studenții noștri, pe colegii noștri, dar încercăm să o facem cum să spun, prin educație și prin modelul pe care îl dăm. Nu avem în acest moment și, în principiu, noi nu avem un plan să facem o diferență între cei care vor alege în final să se vaccineze și cei care nu se vor vaccina”, a explicat David.

“Trebuie însă recunoscut că unele ipoteze avansate de minister pot să fie plauzibile, dar în anumite zone. (…) Mă gândesc, spre exemplu, că dacă spitalele vor interzice studenților care nu s-au vaccinat să-și facă stagiile practice acolo, s-ar putea unele UMF-uri să vadă aceste propuneri ca fiind rezonabile. Dar cu siguranță la Universitatea Babeș Bolyai nu avem în plan aceste lucruri, cu excepția situației în care s-ar putea să, nu știu, să se transforme în unele reglementări naționale”, a arătat rectorul UBB.

“Până la a ajunge la astfel de mecanisme, hai să facem toți efortul de a educa comunitățile noastre academice să se vaccineze, este cea mai bună cale”, a subliniat Daniel David, întrebat despre dezbaterea din spațiul public privind imunizarea.

MS / Foto: caracter informativ