Ministrul Educației renunță la introducerea testelor noninvazive, pe bază de salivă, în școli. “Am înțeles argumentele Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Testarea noninvazivă trebuie reconfirmată printr-o testare invazivă și ulterior cu una PCR. Am înțeles argumentul că testele noninvazive nu ar putea fi luate în calcul la monitorizarea ratei de infectare”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Antena 3, în ziua în care a semnat alături de noul ministru al Sănătății ordinul comun cu regulile de reîntoarcere la școală a elevilor, după vacanța de Paște.
“Trebuie să recunosc că, de data asta, argumentele INSP au fost pertinente“, a declarat Sorin Cîmpeanu.

“Am înțeles argumentele INSP potrivit cărora poate fi utilizat și un test noininvaziv, dar va trebui confirmat printr-un test rapid și un PCR. E vorba de o îngreunare a procedurilor. Trebuie să admit argumentul conform căruia testele noninvazive nu pot fi integrate în sistemul național, nu se pot contabiliza în calculul ratei de infectare cazurile confirmate prin aceste teste“, a declarat Sorin Cîmpeanu și la B1 TV.

“Am obținut, și apreciez foarte mult acest lucru, posibilitatea de participare cu prezență fizică indiferent de clasă și rată de incidență pentru toți cei care participă la programul național de cursuri remediale pentru recuperarea pierderilor. Singurii care nu pot participa sunt cei din localitățile carantinate“, a declarat ministrul Cîmpeanu, la B1TV.

Renunțarea la testare vine după ce ministrul Sorin Cîmpeanu a susținut puternic introducerea testelor noninvazive în școli, pentru ca elevii cu simptome să poată fi rapid testați și pentru a se reduce riscul de transmitere a infecției.

Sursa: edupedu.ro / Foto: caracter informativ