Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, invitat fiind la Tema Zilei, miercuri seară, a vorbit despre programele pilot care vor fi la două săptămâni după Paște, cum se va intra la spectacole, ce restricții vor fi în săli și care dintre ele se vor mai păstra în locațiile din exterior.

“Între 700 și 800 de persoane vor fi în public, atât la Opera Română, cât și la Teatrul Național, facem ambele programe, pentru că și regulile legate de scenă diferă. La intrare este suficient să ai la tine cartea de identitate, pentru că noi, cu sprijinul STS-ului, scanând acea carte, vom ști dacă ești sau nu o persoană vaccinată. Ulterior, toate acele persoane vor fi într-o bază de date cu care se va ține legătura constant timp de 10 zile – două săptămâni, și ne vom interesa de starea lor, dacă se va modifica în vreun fel” – a explicat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, cum vor fi organizate spectacolele pilot.

Participanții vor fi voluntari. Ministrul Gheorghiu este de părere că “aceste programe pilot vor demonstra și cât de sigură este vaccinarea, pentru că într-un spațiu închis vor fi persoane vaccinate care nu vor purta mască”.

În fața Operei va fi și un spectacol în aer liber pentru persoane nevaccinate, dar care vor fi doar testate. Despre acest eveniment, Bogdan Gheorghiu spune că se mai lucrează la norme, “pentru că vom avea inclusiv o componentă Horeca, va fi și o terasă amenajată acolo”.

Scopul final al acestor programe pilot este elaborarea cât mai bună de norme, “pentru că de la 1 iunie mergem în mod clar către revenirea la normalitate, dar o vom lua treptat”, însă “ultima decizie o vom lua după ce vom trage concluzia programului pilot”, iar aceasta trebuie aprobată în Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

MS / Foto: caracter informativ