INSP a anunțat joi apariția unui caz de infectare cu o tulpină indiană de Covid-19 în România, precum și de existența unui focar de Covid-19 în rândul unor lucrători în construcții din Colonia Bod, Brașov. Primele teste care au confirmat tulpina indiană s-au făcut în laboratorul din Târgu Mureș. Este vorba despre opt persoane sosite din India. Cinci persoane au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2, iar alte trei persoane sunt testate negativ.

Andrea Neculau, director DSP Brasov: „Situația o avem sub control de câteva zile, de când laboratorul a confirmat suspiciunea de tulpină indiană a virusului”

Potrivit directorului DSP Brașov tulpina indiană a fost identificată în cazul a opt persoane muncitori in constructii din India, care „au parcurs triajul”.

Aceștia au intrat în România acum o lună, cu teste COVID negative, iar directorul DSP Brașov consideră că erau „fals-negative” și, în realitate, erau purtători ai virusului.

„Puteau avea o viremie insuficientă care să iasă la teste, eu știu că aveau testele făcute la intrarea în țară, dar nu am văzut eu buletinele ca să confirm, însă nu aveau cum sa se urce în avion” a precizat Andreea Neculau.

Muncitorii indieni sunt asimptomatici, cu excepția unuia, de la care s-a descoperit, de altfel și virusul. Acesta a avut nevoie să se întoarcă de urgență în India, acasă, și a solicitat testarea, care a ieșit pozitivă, a precizat directorul DSP Brașov. Apoi au fost testați contacții, descoperindu-se alți cinci muncitori pozitivi.

„S-a testat tot grupul, au fost depistați cinci pozitivi, în momentul testării laboratorul din Târgu Mureș a indicat o variantă, secvențierea a dus la probabilitate mare de variantă indiană, care s-a confirmat la Institutul Cantacuzino”.

La acest moment, toți indienii depistați pozitiv sunt izolați individual, în garsoniere a mai spus directorul DSP.

Sursa: protv.ro / Foto: caracter info