Azi se împlinesc 405 ani de când orașul în care trăiesc de trei generații se numește Târgu Mureș/Marosvásárhely. În 29 aprilie 1616, localitatea a primit această denumire și rangul de oraș liber regesc (szabad királyi város/libera regiae civitas), grație lui Gábor Bethlen, Principele de atunci al Transilvaniei. Acest privilegiu îi permitea orașului să dețină armată proprie, de 30-35 de oșteni, cetățenilor dreptul de a avea propria instanță de judecată, independentă de autoritatea scaunului Mureș.

Rangul de oraș liber regesc a fost decisiv pentru dezvoltarea ulterioară a așezării, care, în anul 1616, număra doar 2500 de locuitori. Noul statut a impus Târgu Mureș-ul ca unul dintre cele mai importante orașe ale Transilvaniei, aducând cetățenilor bunăstare și demnitate, notorietate și glorie.

Localitatea a avut mai multe denumiri: Mureș-Oșorhei, Oșorheiu, Târgul Mureșului (română), Székelyvásárhely, Vásárhely, Újszékelyvásár, Újvásár (maghiară), Neumarkt, Neumarkt am Mieresch (germană), Asserculis, Novum Forum Siculorum (latină).

Sursa: Radu Bălaș fb / Foto: colaj