Virusul SARS-CoV-2 va fi depistat şi în România cu ajutorul câinilor special dresaţi. Cei de la Centrul Chinologic din Sibiu îi pregătesc încă de anul trecut. Câinii vor fi folosiţi, pentru prima dată, pe Aeroportul Internaţional din Sibiu. Primele probe au venit de la Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara, care a colaborat la proiectul pilot.

Primii pași au fost făcuți în septembrie, când cei de la Centrul chinologic din Sibiu au ales cinci câini pe care să-i învețe să detecteze dacă o persoană e infectată cu noul coronavirus. Patru sunt din rasa Ciobănesc German, iar unul e Ciobănesc Belgian Malinois. Au între șapte și nouă luni.

Comisar-șef Claudiu Leonard Bîlă, director Centru Chinologic Sibiu: “Faza întâi a presupus selecția polițiștilor, selecția exemplarelor canine, pregătirea laboratorului de detectare”.

Primele antrenamente în care s-au folosit probe SARS-CoV-2 recoltate de la pacienți infectați au avut loc în ianuarie. Cea mai importantă condiție a fost ca bolnavii confirmați printr-un test RT-PCR să nu fie sub tratament împotriva COVID.

Agent șef principal Silviu Stan, Centru Chinologic Sibiu: “Câinele va identifica mirosul specific bolii și atunci, în momentul în care identifică mirosul, ne va semnala nouă, fie prin poziție de așezare, fie prin cea de urmărire”.

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș a fost prima unitate sanitară care a pus la dispoziția specialiștilor Centrului Chinologic din Sibiu astfel de probe. Au urmat și alte spitale.

Dr. Virgil Musta, șef Secție Boli Infecțioase, Spitalul “Victor Babeș” Timișoara: “Se recolta de la transpirația de la subțioară mostră de miros. Toți câinii care au participat au recunoscut probele cu infecție Covid”.

Câinii special dresați pentru depistarea persoanelor cu COVID 19 vor fi folosiți mai întâi pe Aeroportul Internațional Sibiu. Vor fi amplasați în aerogară, la Sosiri Externe, înainte de controlul făcut de specialiștii DSP Sibiu.

MS / Foto: caracter informativ