Încă un centru de vaccinare din mașină s-a deschis ieri, de data aceasta la Cluj-Napoca, al doilea după cel de la Deva. După maratonul de vaccinare non-stop, Timișoara vrea să organizeze un concert-studiu, să vadă dacă astfel de evenimente pot fi organizate în siguranță. În București, angajații din industria ospitalității au fost chemați să se imunizeze într-un restaurant. Încă 2 milioane de oameni ar trebui vaccinați în următoarele 5 săptămâni, pentru relaxarea unor restricții de la 1 iunie.

La Cluj-Napoca, zeci de mașini au stat la coadă la centrul de vaccinare drive-through. Oricine dorește se poate imuniza acolo, fără programare, indiferent din ce zonă a țării vine. Serul folosit este cel de la Pfizer, iar rapelul va fi făcut peste 3 săptămâni, la același centru. Programul centrului de vaccinare este de luni până duminică în intervalul orar 8:00 – 20:00.

Peste 6.700 de oameni, mai ales tineri și români stabiliți în străinătate, s-au imunizat în cele 3 zile, cât a durat Maratonul de vaccinare de la Timișoara.

Dr. Dorel Săndesc, vicepreședinte Asociația de Anestezie și Terapie Intensivă: “Am văzut o reacție pe care puțini o anticipam și am văzut acest val de încredere în vaccinare”.

O acțiune similară va fi organizată peste 3 săptămâni, când cei vaccinați acum vor face rapelul. Apoi, autoritățile locale intenționează să organizeze un concert-studiu, pentru a vedea dacă astfel de evenimente se pot desfășura în siguranță.

În Capitală, a început și vaccinarea angajaților din hoteluri, restaurante, baruri și cafenele. Deja sunt liste de așteptare.

Pentru a accelera campania de vaccinare, primarii de municipii și comune au venit cu propuneri la întâlnirea de la Guvern cu premierul. Au primit asigurări că vor fi sprijiniți.

“Premierul a fost deschis, a spus că analizează, dar şi pe noi ne-ar ajuta această propunere pentru a încuraja toţi actorii locali de la HORECA, până la evenimente pentru redeschiderea mai rapidă a economiei. Al doilea mesaj al premierului este că este direct interesat de investiţii, de locuri de muncă, de economie care să fie redeschisă, evident cu păstrarea sănătăţii populaţiei, care rămâne prima prioritate a noastră. În concluzie, ştim să avem de făcut. Noi, primarii, de exemplu, dacă să vrem să cerem un drive-through, ne adresăm Direcţiei de sănătate publică, în colaborare cu Prefectura, Ministerul Sănătăţii, aprobă împreună cu colonelul Gheorghiţă. Adică ştim mecanismele prin care aceste proceduri speciale pot fi solicitate de către administraţiile locale. În consecinţă, şi noi considerăm că doar prin vaccinare (…) vom reuşi să doborâm COVID-19”, a declarat Emil Boc.

În legătură cu posibilitatea organizării de centre de vaccinare lângă biserici, primarul a spus că au fost enunţate mai multe propuneri. “Ideea de implicare a Bisericii au fost susţinută de către toate lumea”, a indicat el.

MS / Foto: caracter informativ