Ministrul Mediului Tánczos Barna arată că gunoaiele constituie o gravă problemă pentru România, având în vedere că nu există pus la punct un sistem organizat pentru colectarea selectivă și depozitarea ecologică a deșeurillor. Acesta a admis, în emisiune la Digi24, că există o mafie în jurul activităților cu deșeuri și că „Ministerul e într-o luptă continuă”.

Tánczos Barna a subliniat că există multiple activități ilegale care se învârt în jurul deșeurilor, inclusiv în ce privește importul de deșeuri ca materie primă pentru industria de reciclare. Crearea unei structuri mafiote a fost posibilă și din pricina faptului că la noi în țară nu există un sistem pus la punct care să asigure materie de calitate pentru industria de reciclare de care dispunem.

„În mod paradoxal, în România există o adevărată industrie de reciclare, însă statul nu e capabil să ofere materie pentru această industrie de reciclare. Este o anomalie, să ai industria de reciclare dar să nu ai un sistem organizat care să facă tot procesul de colectere selectivă a deșeurilor, de tratare, de transport și depozitare. Totate acestea constituie o provocare uriașă pentru MInisterul Mediului”, a comentat Tánczos Barna, apreciind că din cauza acestor lipsuri au apărut și activitățile ilegale.

Atâta timp cât în Uniunea Europeană este permis transportul/exportul deșeurilor reciclabile, nu e de mirare că în țara noastră apar camioane cu deșeuri, având în vedere cererea mare de materie primă pentru industria de reciclare. Tánczos a explicat că pentru a asigura cât de cât un control în privința importului de deșeuri se lucrează la o procedură prin care să poată fi limitat accesul în anumite puncte vamale. „Trebuie să avem o modalitate de control, să scanăm camioanele, să verificăm ce se transportă, de unde se transportă”, a explicat ministrul.

El a mai spus că a fost depistat în județul Bihor, un mecanism de transport ilegal de deșeuri din afara țării. „Veneau camioanele din Italia, aveau un sistem de distribuire a deșeurilor prin centre din Cluj și din alte județe”, a comentat ministrul.

Ministrul apreciază că primarii sunt de vină pentru că România nu are încă un sistem bine pus la punct de selecție, colectare și depozitare a deșeurilor în sistem integrat, ecologic, pentru că nu au acordat prioritate problemei deșeurilor.

„Nu pot să concep să mai câștige alegerile un primar care nu s-a descurcat să soluționeze problema colectării și depozitarii deșeurilor (…) În ce ne privește (referire la Minister – n.red), nu iertăm pe nimeni, intrăm cu Garde de Mediu peste tot, că sunt primării, proprietari privați, nu contează, vom aplica amenzi la greu să simtă că doare”, a conchis ministrul.

MS / Foto: caracter informativ