Incidentul s-a petrecut în timpul unui zbor de instrucție, în apropierea localității Dedrad, județul Mureș, într-o zonă nelocuită. Pilotul este în stare stabilă, conștient și a fost transportat la Spitalul Militar din Capitală. Cazul este cercetat de Parchetul Militar, iar circumstanțele accidentului vor fi investigate de o comisie numită de șeful Statului Major al Apărării.

Accidentul a avut loc în jurul orei 14.30. Avionul Mig 21 LanceR decolase cu puțin timp în urmă de la baza aeriană din Câmpia Turzii, pentru un zbor de instrucție cu alte două aeronave de același tip. În timpul misiunii, pilotul a raportat că se află într-o situație de urgență și s-a catapultat.

Avionul s-a prăbușit în apropierea satului Dedrad din județul Mureș. Martori ai accidentului au fost primarul comunei Botoş, care a și ajuns primul la fața locului, și ciobanii de pe dealurile din zonă. Din fericire, avionul a căzut într-o zonă nelocuită.

DINU COTOI, primarul comunei Botoş, județul Mureş: “Încă din aer am văzut că sunt probleme, când avionul se îndrepta cu botul – să mă exprim aşa – înspre pământ, în jos, şi faptul că s-a catapultat pilotul. Şi atunci am pornit cu viceprimarul. Am venit, l-am găsit, l-am ridicat pe pilot, acuza dureri de spate, l-am pus în maşină, l-am scos spre ambulanţă.

Pilotul era în stare stabilă când au ajuns salvatorii. Bărbatul a fost preluat de un elicopter SMURD și transportat la Târgu Mureș.

Locotenent-comandorul Andrei Criste este pilot militar din 2008, are o experiență de 600 ore de zbor pe aeronave supersonice și este certificat ca pilot operațional pe aeronave MiG-21 LanceR. Acestea sunt cele sunt unele dintre cele mai vechi din dotarea armatei române. Primele au fost achiziţionate în 1962.

Deși, după Revoluție, Forţele Aeriene Române au iniţiat un program de modernizare, zeci de aparate de zbor au fost implicate în incidente aviatice grave. Ultimul a avut loc în 2018, când un MiG 21 LanceR s-a prăbuşit la un show aviatic la baza aeriană Borcea, ducând la moartea pilotului.