Federația Bicicliștilor din România (FBR) va solicita eliminarea din proiectul de Hotărâre pentru modificarea legislație rutiere a propunerii de limitare a vitezei de circulație pentru biciclete la 30 km/h, a declarat, luni, președintele FBR, Radu Mititean.

“Această restricție nu apare în Nota de fundamentare. Cineva a “strecurat” în ultima clipa acea restricție în proiect”, a spus Radu Mititean.

Președintele Federația Bicicliștilor din România consideră că prevederea de limitare a vitezei este o situație unică întâlnită în Europa și, așa cum este formulată, face imposibilă practicarea în România a ciclismului ca sport.

“Cum se vor putea antrena sportivii? Măcar pentru rulajul în paralel există o excepție expresă pentru competițiile oficiale. Pentru viteză nu au prevăzut nici măcar așa ceva”, a spus Mititean.

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică, pe 14 aprilie, un proiect de Hotărâre pentru modificarea unor articole din Codul Rutier. Astfel, printre altele, articolul 99 se modifică și va avea următorul cuprins: “Se interzice conducătorilor de biciclete să circule cu acestea cu o viteză mai mare de 30 km/h.”

De asemenea, la articolul 110 apare un nou alineat (4):

“Trotinetele electrice se conduc numai în aliniament pe drumurile publice. Schimbarea direcției de mers în cazul trotinetelor electrice se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea, cu respectarea regulilor privind circulația vehiculelor trase sau împinse cu mâna.”

În plus, trotinetiștilor și bicicliștilor li se interzice, printre altele, să circule pe trotuare, cu excepția cazului când pe acestea sunt amenajate piste pentru biciclete; să circule în paralel, cu excepția situațiilor când participă la competiții sportive organizate; să circule pe aleile din parcuri sau din grădini publice, cu excepția cazurilor când nu stânjenesc circulația pietonilor.

Sursa: green-report.ro / Foto: caracter informativ