Interes extrem de slab al românilor pentru vaccinarea la liber cu serul de la AstraZeneca. Puțini au ales această variantă în prima zi în care nu au mai avut nevoie de programare în centrele cu locuri disponibile. Condițiile sunt simple: să nu ai simptome și să prezinți buletinul. Datele oficiale arată că puțin peste 1.600 de persoane s-au imunizat cu prima doză de la AstraZeneca și aproape 8.600 au primit a doua doză în ultimele 24 de ore.

În majoritatea cabinetelor de vaccinare cu serul AstraZeneca a bătut vântul în prima zi în care românii s-au putut imuniza la liber, în limita dozelor disponibile.

Persoanele care vor să se imunizeze cu AstraZeneca fără programare trebuie să țină cont de câteva reguli simple: să identifice în platformă centrul care are locuri disponibile, să se asigure că nu au simptome de COVID-19. Și să aibă asupra lor cartea de identitate.

VALERIU GHEORGHIȚĂ, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare: „Nu încercăm o supraaglomerare a centrelor de vaccinare, ci o facilitate a accesului persoanelor la vaccinare, mai ales în centrele în care nu aveam această adresabilitate, la acest moment”.

În următoarea perioadă, strategia va fi schimbată, anunță premierul.

FLORIN CÎȚU, prim-ministrul României: “Vom transforma mai multe centre AstraZeneca în centre Pfizer, pentru a permite mai multor cetățeni să se vaccineze. Acum, românii, dacă vor să revenim la normal, trebuie să se înscrie și să se vaccineze”.

În prima zi de vaccinare la liber, platforma de programare a afișat peste 60.000 de locuri disponibile în toată țara. Dintre acestea, în jur de 7.000, doar în Capitală.

Foto: caracter informativ