Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu susține că posibila diferența de “mii de morți” pe care a invocat-o vine de la diferența a două platforme pe care se raportează decesele de Covid-19. Pe o plaformă raportează spitalele de Covid (alerte.ms.ro), iar pe o alta platformă raportează toate entitățile implicate (corona-forms), iar pe prima platformă cifrele sunt mult mai mari, transmite hotnews.ro

“Nu putem ști încă despre câte mii de cazuri diferență. Pe de o parte, vorbim despre o metodologie care este imperfectă, acesta este un lucru pe care pot să îl spun ca pe o certitudine. Iar rezultatul acestei metodologii imperfecte, respectiv a aplicării ei, este da, o diferență, a cărei amplitudine nu o cunoaștem”, spune fostul ministru.

Investigația a fost începută abia în urmă cu câteva zile și tot în urmă cu câteva zile i-a fost semnalată problema ministrului de către unul dintre consilieri.

“O problemă cu siguranță există. Am făcut verificări la nivel mic, la nivel de spital, văzând care sunt cifrele, verificări în cele două platforme în care se raportează și, într-adevăr, există o problemă de metodologie care rezultă în cifre diferite. Dacă comparăm cele două platforme în care se fac raportări – una se numește Alerte MS – este o platformă în care raportează spitale – cealaltă se numește Coronaforms – este o platformă în care raportează mai multe entități, medici de familie, spitale si nu numai… Vedem că este o diferență și diferența este semnificativă Sunt două platforme care sunt în coordonarea atât a Ministerului de Interne, cât și a Ministerului Sănătății, respectiv Institutul Național de Sănătate Publică Vorbim despre un lucru pe care l-am observat în urmă cu câteva zile, nu aveam de gând să fac lucrurile acestea publice până să terminam o investigație. Aveam un grup de lucru la MS care ar fi trebuit să se ocupe de acest lucru, mai bine de jumătate dintre ei au fost demiși, iar lucrurile acestea trebuie lămurite.”, spune acesta.

Voiculescu nu a dorit însă să precizeze care e diferența reală dintre cele două platforme spunând că “cifrele nu sunt exacte”, dar susține că ele sunt importante și nu “e exclus ca ele să fie de ordinul miilor”.

“Nu zic că cei decedați nu au fost înregistrați, ci doar că ei nu au fost înregistrați în baza de date pe o anumită platformă, dar la spitale ei au fost înregistrați”, spune Vlad Voiculescu

Sursa: hotnews.ro/ Foto : caracter informativ