Ministerul de Finanţe a împrumutat 3,5 miliarde de euro de pe pieţele externe, în prima ieşire de eurobonduri din acest an. Finanţarea este structurată pe două tranşe, de 12 ani, respectiv 20 de ani. Este cel mai mare împrumut de până acum de pe pieţele externe.

Pentru tranşa pe 12 ani, Ministerul Finanțelor s-a împrumutat cu două miliarde de euro, investitorii alocând 6 miliarde de euro. Pentru tranşa pe 20 de ani, ministerul a atras 1,5 miliarde de euro, sumele alocate de investitori fiind de 4 miliarde de euro.

Aceasta este prima finanţare de eurobonduri din 2021 şi prima din mandatul ministrului Alexandru Nazare.

În anul 2021, necesarul brut de finanţare la nivel guvernamental este de aproximativ 130,8 miliarde lei, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanţelor de pe pieţele interne şi externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 7,16% din PIB (aproximativ 80 mld. lei) precum şi de volumul datoriei de refinanţat în anul 2021, în sumă de aproximativ 51 miliarde lei.

Ţinând cont de obiectivul limitării riscului valutar cât şi de cel al dezvoltării pieţei titlurilor de stat, se estimează ca deficitul bugetar urmează să fie finanţat în proporţie de circa 48% din surse interne şi de 52% din surse externe.

Sursa: digi.ro / Foto: caracter informativ