Agenția Europeană pentru Medicamente a dat undă verde vaccinului produs de compania AstraZeneca, chiar dacă trombozele severe care au dus la decesul mai multor persoane sunt cauzate de vaccin. Agenția europeană consideră că beneficiile vaccinării cu AstraZeneca sunt mai importante decât efectele severe, considerate evenimente extrem de rare. Și directorul Biroului pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că are încredere totală în vaccinul AstraZeneca.

În opinia specialiștilor Agenției Europene pentru Medicamente, vaccinul produs de AstraZeneca este eficient, contribuie la scăderea îmbolnăvirilor grave și a spitalizărilor cauzate de COVID-19.

Toate acestea, în ciuda trombozelor care au cauzat decesul câtorva zeci de persoane, care sunt considerate însă efecte adverse extrem de rare.

Hans Klugge, director pentru Europa al OMS: “La începutul lunii mai îmi vine şi mie rândul să fiu vaccinat în Danemarca, iar în cazul meu individual, dacă mi se va propune vaccinarea cu AstraZeneca, voi accepta”.

În opinia specialiștilor Agenției Europene pentru Medicamente, nu se poate face o corelație între vârsta persoanelor vaccinate și apariția efectelor secundare severe.

Cu toate acestea, mai multe țări europene au impus limita de vârstă de 60 de ani pentru administrarea vaccinului AstraZeneca, iar autoritățile medicale din Marea Britanie recomandă ca vaccinul respectiv să nu fie administrat persoanelor de sub 30 de ani.

În țara noastră nu a fost impusă o limită de vârstă pentru administrarea vaccinului.

MS / Foto: caracter informativ