Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) se apără în scandalul burselor şi reaminteşte că unităţile de învăţământ au obligaţia să solicite autorităţilor locale sumele necesare pentru plata burselor şcolare acordate din bugetul de stat.

“Mai mult, prin HG 1.064/2020, Guvernul României a stabilit cuantumul minim al burselor la valoarea de 100 de lei (aprobat şi asigurat din bugetul de stat), cuantum care poate fi majorat de autorităţile locale din bugetele proprii. Având în vedere că administraţiile judeţene ale finanţelor publice au iniţiat deja procesul de repartizare a acestor sume către autorităţile locale, unităţile de învăţământ au obligaţia să solicite în cel mai scurt timp sumele necesare pentru că elevii să intre cât mai curând în posesia drepturilor acordate”, se arată în comunicat.

De asemenea, conform comunicatului, ministerul îşi exprimă convingerea că “toate consiliile locale vor respecta prevederile HG 1.064/2020 şi vor adopta hotărârile proprii prin care este asigurat cuantumul minim garantat de 100 de lei pentru toate tipurile de burse (de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social)”.

Totuşi, bursele nu au mai ajuns la elevi de luni bune, iar o parte dintre asociaţiile care le apară drepturile au dat deja în judecată primăriile. Elevii atrag atenţia că nici măcar bursele sociale nu au fost plătite, situaţia fiind gravă, deoarece familiile care depind de ele nu mai pot avea un trai decent.

Sursa: portalinvatamant.ro / Foto: caracter informativ