Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat, în această după-amiază, noi măsuri în contextul creșterii numărului de infectări cu Covid-19 și de pacienți în stare gravă care au nevoie de locuri la ATI.

Prima măsură este creșterea numărului de paturi în următoarele spitale: Spitalul Fundeni, Institutul Oncologic București, Spitalul Coletina, Spitalul Gerota, Spitalul Colțea, Insitutul Marius Nasta (Spitalul Victor Babeș) și Spitalul Pantelimon.

O altă măsură anunțată este regândirea și optimizarea fluxurilor medicale. Astfel, autoritățile vor să reducă presiunea de pe unitățile de primiri urgențe (UPU). De asemenea, se va încerca lărgirea centrelor de evaluare și deschiderea altora pentru forme non-severe. Nu în ultimul rând, Ministerul Sănătății vrea redirecționarea urgențelor de patologie non-COVID către alte spitale care nu au oferit servicii de urgențe, cu alte cuvinte spitalele pentru boli cronice.

“Anumite spitale de cronici, aşa numite spitale de cronici, spitale care deşi au baza materială şi resursa umană pentru a oferi îngrijire urgenţelor nu au făcut-o întotdeauna. Va trebui un efort, solicităm un efort din partea acestor spitale pentru specialităţi precum Ortopedie, ORL, Urologie, Chirurgie şi aşa mai departe”, a arătat ministrul.

Voiculescu a mai anunțat că solicită o implicare mai puternică a spitalelor MAI sau SRI.

O altă măsură este vizează concentrarea tuturor forțelor în perioada următoare pe ceea ce este ”exigența momentului”, respectiv îngrijirea pacienților de COVID-19. Astfel, anumite resurse umane vor fi concentrate pentru tratarea pacienților COVID-19.

Vlad Voiculescu a precizat, după o întâlnire cu directorii de spitale pe tema măririi numărului de paturi din secţiile de terapie intensivă, că sunt 167 de copii cu COVID internaţi, dintre care 16 sunt la terapie intensivă, iar 2 sunt intubați.

Ministrul Sănătății mai afirmă că sunt ”familii întregi” care ajung la spital.

“Acest val trei vine peste valurile anterioare care au lăsat în urma lor un număr de pacienţi la terapie intensivă. Acest val trei vine cu noi pacienţi care suplimentează deja numărul mare de pacienţi. Observăm o creştere a ratei de transmitere a virusului şi un număr mare de persoane infectate pornind de la un caz iniţial. Cu alte cuvinte, vedem familii întregi care vin la spital după puţină vreme de la infectarea primului membru al familiei”, a adăugat Voiculescu.

Sursa: Pro TV