Efectivele Inspectoratului de Poliție Județean Mureș vor fi la datorie și în acest sfârșit de săptămână, pentru ca Paștele Catolic să fie sărbătorit în condiții de siguranță, dar și pentru a ne asigura de faptul că prevederile legale pentru prevenirea răspândirii pandemiei de Covid — 19 să fie respectate.

În acest sens, peste 175 de polițiști mureșeni vor acționa, în medie, zilnic, în sistem integrat, împreună cu Jandarmeria Română și cu celelalte instituții ale statului cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice și respectarea măsurilor de sănătate publică.

Efectivele de poliție care participă la misiuni în această perioadă vor desfășura activități pe două paliere: unul este cel de prevenire și descurajare, iar al doilea este de combatere a faptelor antisociale și de impunere fermă a legii.

Cei peste 175 de polițiștii vor fi zilnic pe teren, cu peste 85 de autospeciale.

Cei mai mulți dintre polițiștii mureșeni aflați la datorie, în această perioadă, peste 130, sunt din structurile de ordine publică, iar peste 25 sunt polițiști de la rutieră.

Alături de aceștia, ca de fiecare dată, sunt în dispozitiv și polițiști de la alte structuri — investigații criminale, investigarea criminalității economice, luptători de intervenție rapidă și polițiști de la arme, explozivi și substanțe periculoase.

Activitățile de prevenire și limitare a răspândirii infectărilor cu noul coronavirus vor fi desfășurate împreună cu partenerii instituționali.

Astfel, polițiștii, în echipe mixte cu jandarmi, polițiști locali, pompieri și cu reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, vor desfășura activități specifice în centre comerciale, piețe, mijloace de transport în comun și pe terase, scopul fiind acela de a verifica dacă sunt respectate măsurile de protecție sanitară luate de autorități.

Pe drumurile publice vor fi la datorie polițiștii de la rutieră, care vor acționa pe întreaga rețea de drumuri județene, pentru asigurarea fluenței circulației și siguranței deplasărilor, în special în punctele cu risc ridicat de producere a accidentelor de circulație și la orele când se înregistrează fluxuri importante de persoane.

În scopul reducerii riscului rutier, aceștia vor folosi la capacitate și cu eficiență maximă, aparatura de supraveghere a traficului și măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor.

Pentru siguranța cetățenilor, suplimentar față de dispozitivul curent, polițiștii vor fi prezenți la lăcașurile de cult, precum și în zona adiacentă acestora, cu echipaje special constituite, în vederea evitării oricăror evenimente nedorite.

Reamintim că, în interiorul localităților, se interzice circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.

De asemenea, în toate localitățile, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 22.00-05.00, iar în toate localitățile, unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4 și mai mică sau egală cu 7,5/1000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20.00-05.00.

Totodată, în toate localitățile, unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 20.00-05.00.

De la aceste reguli există excepții justificate, iar în toate localitățile, se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în perioada 3 aprilie — 4 aprilie, în intervalul orar 20.00-2.00, pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.

Purtarea măștii de protecție, în mod corect, astfel încât să acopere nasul și gura, rămâne obligatorie, în toate spațiile publice, inclusiv în lăcașurile de cult, pe timpul oficierii slujbelor.

Recomandăm ca deplasarea către lăcașurile de cult să se realizeze cu evitarea aglomerărilor.

Vă rugăm să fiți responsabili! Suntem de aceeași parte în lupta pentru viața!

Pentru urgențe, sau dacă ați asistat ori aveți cunoștință despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelați cu încredere la cel mai apropiat polițist, ori sunați la 112 — Apelul Unic de Urgență!

IPJ Mureș / Foto: caracter info