Vaccinul laboratorului britanico-suedez AstraZeneca a fost rebotezat Vaxzevria, a anunţat marţi agenţia suedeză a medicamentelor, Läkemedelsverket, pe bază de date ale Agenţiei Europene a medicamentelor (EMA), potrivit La Libre Belgique.

EMA a aprobat pe 25 martie schimbarea de nume a vaccinului de la AstraZeneca, care va fi însoţită de un nou ambalaj. Produsul în sine rămâne neschimbat. Vaccinul a primit pe 29 ianuarie aprobarea Agenţiei Europene a Medicamentelor. Într-o primă etapă, mai multe ţări, printre care şi Belgia, au decis să nu-l administreze decât persoanelor în vârstă de mai puţin de 55 de ani, din lipsa unor date suficiente privind eficacitatea vaccinului la persoanele mai în vârstă.

Mai multe ţări europene au suspendat apoi temporar administrarea sa din precauţie, la începutul lunii martie, după apariţia unor cazuri de cheaguri de sânge, fără legătură dovedită, la persoane vaccinate.

Reglementatorul european, care a confirmat pe 18 martie că vaccinul este “sigur şi eficace” şi că beneficiile prevalează asupra riscurilor, îşi continuă ancheta.

Vaccinul va avea un nou ambalaj, dar compoziţia va rămâne aceeaşi. Cu toate acestea, lucrătorii din domeniul sănătăţii ar trebui să fie „conştienţi de schimbare, deoarece informaţiile despre produs, etichetarea şi ambalarea pot fi diferite,” se arată pe site-ul b Lakemedelsverket, al Agenţiei Suedeze pentru Medicamente.

MS / Foto: caracter informativ