Guvernul a discutat proiectul de lege care prevede suspendarea pentru 15-30 de zile a activităţii operatorilor economici care continuă să încalce regulile anti-COVID chiar şi după ce sunt amendaţi. Astfel, va fi afișat la loc vizibil, la intrare, mesajul că spaţiul e închis temporar din cauza nerespectării măsurilor impuse în contextul pandemiei, a explicat ministrul de Interne, Lucian Bode.

Potrivit acestuia, este așteptat punctul de vedere al avizatorilor şi cel mai probabil proiectul de lege va fi adoptat de guvern săptămâna viitoare și va fi trimis în procedură de urgenţă în Parlament.

  • “Legea 55 prevede sancţiunea principală a amenzii în cazul în care operatorii economici încalcă normele sanitare. Operatori economici sancţionaţi au continuat să încalce prevederile legale, am considerat că e necesară instituirea unei sancţiuni complementare. Astfel, închiderea pe o durată de 15 zile, respectiv 30 de zile, a sediului principal sau secundar unde operatorul economic desfăşoara activitatea fără a respecta măsurile constituie o măsură adecvată.
  • Ea se va materializa prin afişarea la loc vizibil, la intrare, a mesajului că spaţiul e închis temporar din cauza nerespectării măsurilor impuse pentru diminuarea efectelor COVID, cu menţiunea datei până la care e valabilă această sancţiune”, a explicat Bode.
  • El a spus că vor fi puse sigilii pe aceste localuri, iar îndepărtarea acestor sigilii pentru reluarea activităţii poate constitui infracţiune.

Reamintim că municipiul Târgu Mureș a depășit rata de 3 la mia de locuitori, astfel, în conformitate cu prevederile HG 293/2021, în localitățile care depășesc rata de incidență de 3/1.000 de locuitori se interzice activitatea cu publicul a agenților economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor.

Sursa: hotnews.ro / Foto: colaj caracter info