Cercetătorii spanioli au inventat primele măști de protecție biodegradabile. Deși sunt asemănătoare celor actuale, acestea vor asigura o protecție mai mare și vor putea fi purtate o zi întreagă. În plus, grație nanofibrelor din care sunt realizate se vor transforma în dioxid de carbon și apă.

În Spania sunt utilizate și aruncate zilnic câteva zeci de milioane de măști. Multe dintre acestea ajung direct pe jos, pentru că mulți le lasă la întâmplare.

Chiar dacă autoritățile spaniole au făcut campanii de informare a populației, mulți oameni nu știu încă unde să arunce măștile folosite.

Măștile biodegradabile vor fi produse de o companie din Valencia și vor putea fi utilizate până la 16 ore. Acestea vor apărea pe piața din Spania în următoarele săptămâni și vor costa aproximativ 2 euro.

Măștile biodegradabile sunt analizate de experți pentru a putea fi puse pe piață la nivel european. Cercetătorii speră să salveze astfel mediul de tonele de plastic provenite de la măștile clasice chirurgicale pentru care ar fi nevoie de 400 de ani ca să se descompună.

MS / Foto: caracter informativ