Carnea de porc și de miel s-ar putea scumpi înaintea sărbătorilor pascale, anunță producătorii și unii comercianți. Motivul: furajele pentru hrana animalelor au costat mai mult din cauza secetei de anul trecut, iar cererea de carne va crește brusc după perioada postului. Doar carnea de pui ar putea rămâne la prețurile actuale.

Aproape 70% din carnea de porc pe care o consumăm este din import. Fermele românești asigură doar o mică parte din necesarul de consum, după ce au fost decimate de pesta porcină africană, în ultimii trei ani și jumătate. Acum, prețul la poarta fermei se apropie de 5 lei pe kilogram, cel mai mic din ultimii ani. Totul, din cauza importurilor ieftine. Fermierii spun că vând în pierdere, iar singura soluție pentru a rezista e să crească prețurile de sărbători.

Pretul kilogramului de carne de porc urcă la 9-10 lei după abatorizare. Iar în unele magazine aproape se dublează. Și comercianții pregătesc scumpiri.

Și oierii iau în calcul scumpiri. Hrana animalelor costă mai mult din cauza secetei de anul trecut.

În schimb, crescătorii de păsări și comercianții care vând carne de pui și ouă dau asigurări că nu vor crește prețurile.

Nouă din zece români cumpără carne cel puțin o dată pe săptămână, conform unui sondaj. Carnea de porc și cea de pasăre rămân cele mai căutate.

MS / Foto: caracter informativ