În martie, începe recensământul de probă al populației. Noutatea este că cei selectați vor avea posibilitatea să completeze singuri, on-line, formularul cu întrebări.

Există desigur și varianta în care pot sta de vorbă cu un cenzor, iar dacă refuză primesc amendă. Această etapă este una de pregătire a recensământului național, amânat pentru anul viitor din cauza crizei sanitare.

Aproximativ 50.000 de gospodării din întreag țară vor participa la recensământul de probă, organizat de Institutul Național de Statistică. Acțiunea va avea loc în două etape.

Amenzi între 1.000 și 5.000 de lei pentru cei selectați care refuză să participe la recensământ

În perioada 10-16 martie, oamenii vor completa singuri un chestionar electronic, iar în a doua jumătate a lunii cenzorii vor face interviuri față în față în cazul familiilor care nu au acces la internet.

Întrebările din recensământ se vor referi la locuința în care trăiți, dotările pe care le aveți în casă și sfârșesc cu cele legate de studii, venituri, religie şi etnie. Față de chestionarul de la ultimul recensământ din 2011 nu sunt modificări mari.

La începutul anului, potrivit INS, populaţia rezidentă era de 19,3 milioane de locuitori. Iar recensământul va actualiza și datele referitoare la românii plecați în străinătate