Un an și jumătate este termenul estimat de ministrul Muncii, Raluca Turcan, pentru evaluarea a 5 milioane de dosare de pensii. “Practic va revoluționa întregul sistem de pensii”, spune Turcan. Potrivit ministrului, recalcularea va permite ca pensiile mai mici să crească mai repede decât pensiile mari, iar la finalul întregului proces, 4 milioane de pensii ar urma să aibă “o creștere consistentă”. Odată cu aceste schimbări, se dorește ca și pensiile speciale să fie aduse cât mai aproape de contributivitate.

Recalcularea pensiilor se va face în baza unei modificări legislative, astfel încât pensiile mai mici, în baza unei formule care aduce mai mulți factori de contributivitate, să crească mai repede decât pensiile mai mari. La finalizarea procesului de recalculare, aproximativ 4 milioane de pensii ar urma să aibă o creștere consistentă, urmând ca celelalte, în funcție de nivelul pe care îl au, să țină pasul cel puțin cu rata inflației.

“Pe noi ne interesează marea masă a pensionarilor care au contribuit și care în momentul de față au niște pensii absolut dramatice aș spune, ca nivel”, a declarat ministrul Muncii. “Gândiți-vă că avem 2,7 milioane de pensionari care în momentul de față au pensia medie de 1.500 de lei, ceea ce, pe fond, înseamnă sărăcie după o viață de muncă și este pur și simplu dureroasă când te gândești că sunt atâția beneficiari care chiar așteaptă orice majorare și mai ales încă două criterii în întregul proces de recalculare – echitate și contributivitate”, a declarat Raluca Turcan.

Potrivit ministrului, odată cu reformarea sistemului public de pensii, se dorește ca și pensiile speciale să fie aduse cât mai aproape de contributivitate.

Au fost sporuri inventate doar pentru a masca necesitatea majorării unor salarii, a subliniat ministrul Muncii referitor la intenția de reașezare a acestui tip de venituri. “Dacă sunt condiții de muncă extrem de dificile, atunci nivelul sporurilor să nu depășească, noi ne-am gândit la maximum 20% din salariul de bază”, a arătat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a subliniat că în perioada pandemiei și mai ales pe parcursul anului trecut măsurile active au salvat aproximativ 1,4 milioane de locuri de muncă. Cele mai multe măsuri sunt prelungite și anul acesta. Este vorba în principal de șomajul tehnic pentru cei care lucrează în domenii restricționate de autorități. Se dorește, de asemenea, flexibilizarea măsurii de sprijin pentru programul kurzarbeit, astfel încât angajatorii să nu recurgă imediat la concedieri. S-au investit peste 4,6 miliarde de lei pentru salvarea acestor locuri de muncă.

MS / Foto: caracter informativ