Luna aceasta se împlineşte un an de când a început pandemia, care nu a lovit doar sistemul sanitar ci şi economia. Milioane de romani au rămas fără loc de muncă sau au avut veniturile scăzute.

Nicoleta Deliu Pașol, profesor de educaţie financiară, a explicat cum ar trebui să împărțim veniturile, ca să nu ajungem cu datorii la sfârșit de lună, ba chiar să punem şi bani deoparte, dar și de ce este important să avem un fond de rezervă.

Ştefana Todică: Care este primul pas atunci când vrem să începem o gestionare mai bună a bugetului nostru?

Nicoleta Deliu Pașol: „Noi avem nişte reguli foarte simple și nişte paşi pe care îi urmăm atunci când discutăm despre educație financiară. Primul este să înţelegem unde suntem, care este averea netă, așa se cheamă în termeni de specialitate, după care să înţelegem care este bugetul nostru în fiecare lună.
(…)
Să îţi pui veniturile şi cheltuielile pe hârtie şi de ce e important să faci asta? Pentru că, cumva, toată lumea ştie câţi bani primeşte, majoritatea ne bazăm pe un salariu lunar şi toată lumea ştie ce salariu are. Dar dacă te duci cu discuţia în partea cealaltă de cheltuieli, până nu pui pe hârtie, ai doar o impresie, o chestie relativă. Îţi dau exemplul meu. Eu tot timpul îmi făceam calculul ăsta în minte şi aveam senzaţia că cheltui cam 70% din salariu, iar la final de lună tot timpul ajungeam cu o mică datorie.

Până când nu mi-am pus pe hârtie… şi sunt aşa cheltuielile alea foarte mici. Dai 100 de lei de trei ori pe săptămână la supermarket, pe care nu le conştientizezi. Că ţie ţi se pare că laşi 500 de lei pe lună pe mâncare, dau un exemplu, când tu de fapt dacă aduni toate cheltuielile mici, ce ai luat şi de la piaţă, ce ai luat de la buticul de la colţul străzii, şi se adună nişte sume foarte mari pe care nu le conştientizezi până nu vezi. ”

Ştefana Todică: Cum ar trebui să ne împărțim salariul?

Nicoleta Deliu Pașol: „20% din salariu ar trebui pus în zona de economii, 50% pe nevoi, lucrurile care te ajuta să supravieţuieşti: casă, mâncare, primul, eventual al doilea rând de haine, transportul la serviciu, dar nu cu taxiul în fiecare zi, lucrurile astea de care chiar ai nevoie, şi 30% e zona de dorinţe, pentru că avem nevoie să ne satisfacem şi dorinţele, că altfel o viaţă tristă e o viaţă care nu merită trăită, la un moment dat.”

Citește mai mult pe stirileprotv.ro

Foto: caracter informativ