Războiul gunoaielor, de orice tip, dar și a incompetenței autorităților din Târgu Mureș, pare fără de sfârșit. După ce au mărit taxele de salubrizare, acțiune în urma căreia în mod logic și normal contribuabilii trebuiau să beneficieze de servicii mai bune, situația a stat cu totul altfel, târgumureșenii fiind nevoiți să stea zile la rând cu gunoaiele la poartă.

Acum, o nouă “idee strălucită” a primarului, chiar ilegală, în fapt o altă dovadă de incompetență, este cea prin care anunță contribuabilii cărora abia ce le-a mărit taxele că nu le mai ridică resturile vegetale rezultate din toaletări, ci trebuie fiecare să le ducă la un punct de colectare aflat la marginea orașului.

Așadar, după mintea lui și a celor 10 care-l consiliază, cei care nu dețin mijloace de transport sau cei care nu vor să-și umple mașinile cu crengi și frunze, nu le rămâne altceva de făcut decât să le pună în spinare sau să-și cheme un taxi. Pe lângă hilarul situației, mai există și o doză mare de posibilă ilegalitate privind acțiunea cerută contribuabililor.

Mai exact, conform HOTĂRÂRII nr. 1.061 din 2008, Articolul 1(1), privind procedura de reglementare și control al transportului deșeurilor periculoase și nepericuloase pe teritoriul României (inclusiv deșeurile vegetale), “Transportul deșeurilor se realizează numai către operatorii economici care dețin autorizație de mediu conform legislației în vigoare pentru activitățile de colectare/stocare temporară/tratare/valorificare/eliminare (…) Este interzis transportul deșeurilor de orice natură de la locul de producere la cel de colectare/stocare temporară/tratare/ valorificare/eliminare, fără respectarea prevederilor prezentei hotărâri“. Mai concret, pentru transportul deșeurilor este necesară autorizație de mediu și doar firmele autorizate sunt abilitate să le transporte, nicidecum persoanele fizice așa cum “a gândit” primarul și ceata lui de consilieri să le ceară, punându-i astfel să comită ilegalități.

Anunțul oficial la care facem referire, publicat pe pagina primăriei Târgu Mureș în data de 8 martie 2021, a dispărut în urmă cu puțin timp. Probabil, după ce decizia s-a viralizat rapid în mediul online, și-au dat și ei seama de noua prostie debitată. Totuși, a rămas, cel puțin până la acest moment, varianta în limba maghiară.

Vă oferim mai jos, cu scuzele de rigoare, o traducere aproximativă (n.r. –tradus cu google translate) a comunicatului:

“Notificare – În atenția persoanelor fizice, juridice, organizațiilor neguvernamentale și instituțiilor publice ′′
Luni, 2021. martie 08.,
Conform Legii nr. 18/2020 privind gestionarea deșeurilor compostabile, Primăria Municipiului Târgu Mureș informează persoanele fizice și juridice și instituțiile publice că începând cu data de 2021 martie 4 în zonele private și administrarea deșeurilor vegetale generate în cursul Lucrările de transformare a coroanei pe teritoriul Direcției de Cărți, Parcuri și Verde pot fi aruncate la sediul străzii Prutului din În vederea înfrumusețării și întreținerii zonelor verzi aparținând Unității Administrative a orașului
Târgu Mureș, se vor efectua inspecții în perioada următoare, în care persoanele care depozitează deșeurile vegetale în zonele publice vor fi amendate în conformitate cu legea.
Pentru a evita situațiile neplăcute, îi invităm pe cei care fac lucrări de primăvară în grădinile lor să livreze deșeuri vegetale la locul marcat.
Clarificam ca nu preluam alte deseuri – uz casnic, deseuri textile, anvelope, electrocasnice electronice si de uz casnic, resturi materiale de constructii si deseuri din constructii
Mai multe informații pot fi solicitate la 0365-424.416
Vă mulțumim pentru înțelegere.”

Vă rugăm să ne scutiți de acuzații privind etnia, deoarece incompetența nu ține seama de așa ceva, contribuabilii români sau maghiari fiind afectați la fel. Totodată, vă rugăm să terminăm cu scuzele de tip “greaua moștenire”. Mulțumim.

Update ora 18:00 – La puțin timp după ce am publicat acest material, așa cum se întâmplă în ultima vreme, au ieșit cu o erată ca și cum primarul + 2 viceprimari + 10 consilieri personali nu au observat hotărârea publicată pe pagina lor încă din 8 martie. În erată, dând dovadă de mare lașitate, aruncă toată vina pe cei de la Direcția Sere, în loc să-și asume hotărârea cu responsabilitate.

În atare situație, ne punem întrebarea ce rol mai au cei amintiți, dacă nu știau nici ce se publică pe pagina lor oficială, nu mai spunem de conținutul deciziei prostească și ilegală. Chiar trebuie să le atragem noi atenția la fiecare tâmpenie? Sunt puși doar de decor?!

În fine, vai de noi ce ne așteaptă în următorii 4 ani, dacă în primele 4 luni au făcut atâtea lucruri de genul celei de față. Cam așa sună erata lor…

MS / Foto: colaj caracter informativ