Lunile de izolare și restricții lasă urme adânci! În România, sunt tot mai multe cazuri de violență asupra copiilor și femeilor. O arată cifrele oficiale și rapoartele organizațiilor care apără drepturile acestora. Cele mai multe nenorociri se petrec în sânul familiei, însă flagelul și-a făcut loc și în instituții care ar trebui să îi apere pe cei care au nevoie. Traumele lăsate netratate le transformă viața victimelor într-un adevărat chin.

Violență. Fizică sau verbală. Indiferent de formă lasă urme adânci mai ales asupra copiilor.

Un raport recent al Organizației Salvați Copiii arată cifrele dezastrului.

Statistica este din ce in ce mai sumbră. Doar în primele luni ale anului trecut aproape 11 mii de cazuri de violență asupra copiilor au fost înregistrate în evidențele autorităților. 10 mii dintre acestea chiar în familie, părinți care și-au abuzat copiii.

Cu toate astea, cifra reală spun ONG-urile este mult mai mare, și asta pentru că mecanismele de raportare sunt foarte greoaie.

Cazurile de violențe asupra minorilor s-au înmulțit în perioada pandemiei, spun specialiștii.

Izolarea a creat tensiuni în familiile supraaglomerate iar autoritățile au reacționat greoi pentru că serviciile sociale au fost supendate în lunile în care a fost instituită starea de urgență. Cert este, spun psihologii, că un copil care a fost supus violenței poartă cu el o rană deschisă.

România continuă să se lupte și cu violența asupra femeilor. Un fenomen care nu pare că poate fi ținut sub control. La Cluj-Napoca, zeci de femei au marcat 8 martie printr-un protest ca să atragă atenția asupra violenței domestice.

În ciuda gravității acestor situații, mai mult de jumătate dintre cazurile de abuz asupra femeilor și copiilor rămân nesoluționate.

MS / Foto: caracter informativ