8 Martie – Ziua Internațională a Femeii. Însă 8 Martie este mai mult decât atât. Reprezintă o zi în care se celebrează drepturile obţinute de femei pe mai multe planuri, fiind denumită la începuturi Ziua Internaţională a Femeilor Muncitoare.

La început, Ziua Internațională a Femeii era un eveniment politic, care cu timpul şi-a pierdut din semnificaţiile reale, devenind o ocazie prin care bărbaţii de îşi exprimă iubirea faţă de femeile din jurul lor. În România, sărbătoarea de 8 Martie se împleteşte cu tradiţia locală a Mărţişorului, fiind considerată și Ziua Mamei, o reminiscenţă a ideologiei comuniste. Însă 8 Martie înseamnă în primul rând o celebrare a realizărilor femeilor și o reafirmare a dorinţei de luptă pentru drepturi şi egalitate. Este o zi foarte importantă la nivel global.

Ziua Internațională a Femeii își are originile la mijlocul secolului XIX. Pe 8 Martie 1857, la New York, muncitoarele de la fabricile de textile au ieşit în stradă, protestând împotriva condiţiilor inumane de muncă şi a salariilor extrem mici. Ele au fost rapid și cu brutalitate dispersate de Poliţie.

Mulți ani mai târziu, pe 8 Martie 1908, 15 mii de femei au mărşăluit pe străzile din New York, cerând să le fie micşorată ziua de muncă, să le fie crescute salariile, să primească drept de vot şi încetarea exploatării copiilor pentru muncă. „Pâine şi Trandafiri” era sloganul lor, pâinea simbolizând securitatea economică, în timp ce trandafirii reprezentau o îmbunătăţire a calităţii vieţii lor. Revolta a făcut ca, în luna mai a aceluiaşi an, Partidul Socialist din America să numească ultima duminică a lunii februarie, Ziua Naţională a Femeii.

Un alt moment istoric pentru însemnătatea zilei de 8 Martie, a fost tragedia de la fabrica Triangle Shirtwaist din New York, din 25 martie 1911. Atunci, un incendiu a izbucnit din cauza nerespectării siguranţei angajaţilor, murind peste 140 de oameni, majoritatea femei. Tragedia a scos în stradă peste 100.000 de protestatari, femei şi bărbaţi, deopotrivă.

În anul 1977, Organizaţia Națiunilor Unite a decis asumarea responsabilității pentru adoptarea unei zile internaţionale a femeii. În acel an, a fost adoptată Rezoluţia 32/142, invitând fiecare ţară să proclame, orice zi a anului, în acord cu obiceiurile şi tradiţiile sale, ca „Zi a Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeii şi Pace Internaţională”. Nu s-a menționat în mod specific data de 8 martie, însă multe ţări au ales să celebreze femeile în această zi.

Știați că:

  • 49.6% din populaţia planetei este de sex feminin. În aproape toate ţările din Europa, cu excepţiile Suedia, Norvegia şi Islanda, procentul populaţiei feminine este majoritar. Tot în Europa se afla şi ţările unde procentul femeilor este cel mai mare. Portugalia, Ungaria, Ucraina, Rusia şi ţările balnice au 52-53% populaţie de sex feminin.
  • În România, femeile reprezintă 51.55% din total populaţie, conform datelor de la nivelul anului 2017.
  • Letonia este ţara cu cel mai mare procent reprezentant de femei din total populaţie, 54.07%. La polus opus, în Oman, doar 34,16% din total populaţie sunt femei.
  • În medie, o femeie trăieşte cu 2-5 ani mai mult decât un bărbat, iar acest lucru se întâmplă aproape în toate ţările din lume.
  • Conform economistului şef al Băncii Mondiale, Carmen M. Reinhart, femeile încă pot fi concediate în cel puţin 28 de țări dacă rămân însărcinate.
  • Fetele care au terminat ciclul gimnazial au o şansă de trei ori mai mică decât cele care nu au urmat astfel de cursuri de a se căsători minore. La nivel global sunt 750 de milioane de femei care s-au căsătorit înainte de a împlini 18 ani.
  • Violenţa domestică împotriva femeilor costa mai mult decât războaiele. Se estimează un cost anual, la nivel global, de $8000 miliarde. Peste 600 de milioane de femei trăiesc în ţări unde violenţa domestică nu este considerată o infracţiune.
  • Femeile au început să poarte tocuri pentru a imita bărbații. Aceştia au început să poarte tocuri înalte în anii 1600 ca semn al masculinității și statutului lor.
  • Conform unor studii, femeile vorbesc, în medie, mai mult decât bărbaţii. O femeie vorbeşte folosind aproximativ 20.000 de cuvinte zilnic, în timp ce bărbaţii folosesc doar 7000.

MS / Foto: caracter informativ