în România au fost confirmate până acum 164 de cazuri cu tulpina britanică. Institutul National de Sănătate Publică a publicat luni o analiză a primelor 136.

Dintre acestea, 80 sunt din Capitală, 11 din Timiș, 9 din Cluj, 5 din Suceava, iar celelalte în alte județe, inclusiv județul Mureș. În total, virusul mutant a fost identificat în 21 de județe din România.

Ceea ce înseamnă, spun specialiștii, sunt șanse mari să se răspândească în curând pe tot teritoriul tarii.

Conform INSP, în 57% dintre cazurile analizate nu s-a menționat nicio legătură epidemiologică, adică oamenii nu știu de unde au luat virusul. Doar 5 dintre cei depistați au călătorit în Marea Britanie.

Raportul INSP arată și că cele mai multe cazuri confirmate s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani.

Concluzia celor de la INSP este clară: trebuie făcută secventierea probelor și rezultatele raportate cât mai repede către autorități. Doar așa se pot face anchetele epidemiologice și se poate stopa răspândirea virusului mutant.

Vobim de tulpina care se răspândește mult mai ușor și, conform ultimelor date din UK, aceasta produce forme severe de boală în cazul persoanelor în vârstă.

Adriana Pistol, director CNCSBT: „E firesc să ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri, recomadam o secventiere chiar și după a 2 a doza de vaccin…trebuie să verificăm și tulpinile din Africa și Brazilia″

Distribuția cazurilor pe județe:

Argeș (2), mun.București (80), Bihor (1), Brăila (1), Botoșani (4), Caraș-Severin (2), Cluj (9), Constanța (1), Covasna (1), Galați (2), Giurgiu (1), Gorj (2), Hunedoara (1), Ilfov (5), Mureș (1), Prahova (1), Suceava (5), Timiș (11), Vâlcea (4), Vrancea (1), Vaslui (1).

Sursa: protv.ro / Foto: caracter info