A început sezonul mărțișoarelor. Atenție, însă! Pe piață puteți găsi multe falsuri, mai ales dacă vreți să oferiți bijuterii – de la cercei umpluți cu pilitură de plumb, până la aliaje care seamănă izbitor cu aurul. Ca să nu fiți înșelați, mergeți în magazine specializate sau căutați mărțișoare deosebite, create în fața dumneavoastră.

Inspectorii ANPC au descoperit cercei din aur umpluți cu pilitură de plumb, ca să pară mai grei. Este o înșelătorie des utilizată, ca și acoperirea unor obiecte din metal comun cu un strat subțire de metal prețios.

Cei de la Protecția Consumatorilor ne recomandă să nu luăm mărțișoare din metale sau cu pietre prețioase de la vânzători ambulanți și să ne ferim de ofertele suspecte, nesolicitate.

Și reprezentanții bijutierilor ne dau câteva sfaturi utile: verificarea mărcii statului, păstrarea bonului fiscal, verificarea autorizației ANPC.

Riscul de a fi păcăliți aproape că nu există dacă optați pentru mărțișoare lucrate manual. Prețurile unor astfel de mărțișoare variază între 4 și 6 lei.

MS / Foto: caracter informativ