Parlamentarii de la aproape toate partidele au votat, cu o majoritate covârșitoare, desființarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Doar cei de la UDMR au refuzat să voteze și au anunțat că toate pensiile speciale trebuie suprimate.

Parlamentarii și-au tăiat singuri pensiile speciale de care foștii colegi au apucat să se bucure din 2015, de când au fost introduse la inițiativa PSD. În ultima vreme, chiar și social democrații, dar și liberalii și cei de la USR-Plus au avut câte un proiect de desființare, dar nedus până la capăt.

Deputat AUR George Simion: “Nu avem altă opțiune de a vota decât pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari și, sperăm, să ajungem de comun acord, cu toții, la plafonarea pentru alte categorii”.

Deputat USR-PLUS Dan Barna: “Nu mai avem bani de pensii speciale! Nu doar că moral ele nu trebuie să existe! Și din această cauză, în lunile și săptămânile următoare, această coaliție se va lupta ca să fie eliminate cât mai multe din pensiile speciale”.

Deputat PNL Ludovic Orban: “Nu este drept ca parlamentarii României să-și dea pensii speciale, în timp ce milioane de români sunt la pensie și trăiesc din pensie de contributivitate!”

Deputat PSD Marcel Ciolacu: “Era normal ca orice politician să reacționăm în acest fel, să nu mai avem indemnizații speciale, atâta timp cât filozofia actualei coaliții este de recesiune”.

Aleșii UDMR sunt singurii care au făcut opinie separată și nu au votat deloc.

Senator UDMR Turos Lorand: “Tocmai vă pregătiți să vă înșelați alegătorii, prin eliminarea celei mai mici pensii speciale, fără să soluționați marile probleme ale sistemului. Indemnizația pentru limita de vârstă a foștilor deputați și senatori reprezintă 1,38% din totalul pensiilor speciale”.

Când legea va intră în vigoare, niciun senator sau deputat nu va mai avea pensie specială. Sunt însă voci care spun că legea e neconstituțională și poate avea efect doar pentru viitor. În prezent, aproape 800 de foști parlamentari primesc astfel de pensii, care variază în funcție de numărul de mandate, de la 2 mii la aproape 13 mii de lei.

MS / Foto: caracter informativ