Armata indiană antrenează câini pentru detectarea personalului contaminat cu coronavirus, a declarat un ofiţer superior agenţiei Reuters. Câinii ar putea simţi un miros specific al transpiraţiei şi urinei celor bolnavi.

Într-o unitate din New Delhi, câini din rasele cocker spaniel, labrador și Tamil Nadu sunt antrenaţi să miroasă celule de la bolnavi.

Ideea de a folosi câini pentru detectarea cazurilor de COVID-19 este discutată în mai multe ţări, arată Reuters. Animalele dresate ar putea fi folosite în aeroporturi sau alte spaţii publice. Utilizarea de către armată, în India, este însă fără precedent, a declarat colonelul Surender Saini, instructor militar de câini.

“Pe baza datelor din mostrele testate până acum, putem deduce o capacitate de a detecta boala de peste 95% pentru câinii de urmă”, a spus ofiţerul.

Cel puţin opt câini sunt în curs de instruire în vederea desfăşurării la o tabără de tranzit din nordul Indiei. Ei vor permite detectarea mai rapidă a bolii şi vor reduce necesitatea testelor în locuri îndepărtate.

India este pe locul al doilea în lume, după Statele Unite, ca număr de cazuri confirmate de infectare cu coronavirus. Curba epidemiei este însă în scădere din septembrie anul trecut.

MS / Foto: caracter informativ