Cuba a anunțat sâmbătă o reformă majoră a economiei controlate de statul comunist: activitatea privată va fi permisă în majoritatea sectoarelor. Este o măsură ce vine după mai bine de jumătate de secol în care statul şi întreprinderile sale au dominat economia, o economie ce în prezent este puternic afectată de pandemie.

Măsura, anunțată în august de ministrul muncii, Marta Elena Feito, a fost aprobată vineri în şedinţă de guvern, potrivit cotidianului Granma, organul de presă al Partidului Comunist aflat la putere.

Revoluţia socialistă condusă de Fidel Castro în 1959 a dus la un val de naţionalizări şi la controlul statului asupra întregii economii cubaneze.

Deschiderea către sectorul privat a început timid în anii 1990, înainte de a fi autorizată pe deplin în 2010, dar elanul său real datează de la reluarea istorică a relațiilor dintre Cuba şi Statele Unite, iniţiată la sfârşitul anului 2014 în timpul mandatului președintelui Barack Obama. Totuși, privatizarea rămăsese limitată la o listă de activităţi stabilite de stat, relatează Agerpres.

Citește mai mult pe digi24.ro