Înființarea Fondului național pentru siguranța pacienților, anunțată sâmbătă seara de ministrul Sănătăți, e văzută cu optimism de unii dintre reprezentanții medicilor. Ei speră să o și vadă implementată urgent. Profesorul Dorel Săndesc este de părere că așa ar putea fi rezolvate două dintre cele mai mari probleme ale spitalelor românești: rețele de gaze medicale și de electricitate.

Vicepreședintele Societății de Anestezie și Terapie Intensivă crede că, dacă guvernul asigură finanțare, într-un an spitalele românești ar putea dezamorsa bombele cu ceas pe care stau în prezent.

Reprezentanții pacienților sunt de părere că tragediile de la Piatra Neamț și Balș, dar și pandemia de Covid, i-au făcut pe mulți oameni să fie reticenți atunci când vine vorba de internare. Măsura propusă de Vlad Voiculescu ar putea să crească încrederea pacienților în sistemul medical.

După tragedia de la Matei Balș, ministrul Sănătății a anunțat într-o conferință de presă cum va încerca să crească siguranța pacienților. Cea mai importantă măsură anunțată este înființarea unui Fond Național.

Sistemul medical românesc a avut în doar două luni două incendii de proporții, la Spitalul din Piatra Neamț și la Institutul Matei Balș. În cele două dezastre și-au pierdut viața 17 pacienți.

MS / Foto: caracter informativ