De teama periculoaselor mutații ale coronavirusului, tot mai multe țări europene își închid granițele. La miezul nopții, Franța și-a închis frontierele pentru ţarile din afara Uniunii Europene, iar pentru cetățenii europeni e obligatoriu testul PCR. De astăzi, Germania interzice intrarea în țară dinspre zonele în care circulă masiv variantele mai contagioase ale SARS-CoV-2.

Guvernul francez avertizează asupra riscurilor foarte mari legate de noile variante ale coronavirusului, riscuri care pot fi reduse prin închiderea granițelor, s-a stabilit la ședința de urgență a cabinetului de la Paris.

De asemenea, de astăzi s-au închis centrele comerciale non-alimentare cu o suprafață mai mare de 20 de mii de metri pătrați. Polițiștii și jandarmii vor verifica minuțios respectarea restricțiilor.

Germania își închide granițele pentru cei veniți din zonele de risc, unde circulă mutațiile periculoase ale SARS COV 2: de astăzi, nu mai sunt primiți pasagerii din Marea Britanie, Brazilia, Portugalia și Africa de Sud. Singurele excepții sunt rezidenții pe teritoriul german și transportatorii.

Omenirea intră în era pandemiilor, e de părere reputatul virusulog belgian Peter Piot, principalul consilier al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: “Sunt convins că intrăm în era pandemiilor. De ce? Pe de o parte, aceste virusuri provin toate de la animale, fie de crescătorie, fie din natură. Deci virusul nu dispare, va fi mereu aici. Oamenii circulă mult mai mult ca înainte. Dacă e o epidemie locală, undeva, cineva de acolo zboară în capătul celălalt al lumii, și, peste noapte, izbucnește epidemia peste tot.”

Revine situația din primăvară de la granița dintre Spania și Portugalia. Se închid mai multe puncte terestre de frontieră, iar de-a lungul frontierei de 1200 de km se reintroduc controalele. Este decizia luată de Portugalia, țară aflată într-o situație dramatică, din cauza variantei braziliene a virusului.