Vaccinurile produse de Pfizer și Moderna oferă protecție inclusiv față de tulpinile britanică și sud-africană ale coronavirusului, dau asigurări cele două companii. Dar ambele au mari probleme cu livrările. Din cauza nedoritelor întârzieri, Comisia Europeană avertizează că va lua măsuri, iar unele țări comunitare sunt chiar hotărâte să dea în judecată companiile farmaceutice.

Polonia are de gând să deschidă acțiune în justiție împotriva Pfizer, după ce săptămâna trecută a primit doar jumătate din numărul de vaccinuri alocate. Mai mult, și compania Moderna și-a amânat până în weekend un transport care urma să ajungă azi la Varșovia.

Și Italia s-a înscris pe lista țărilor care amenință Pfizer cu un proces de răsunet, după ce a fost anunțată că va primi în această săptămână cu 20 la sută mai puține doze, iar săptămâna trecută au ajuns cu 30 la sută mai puține.

Italienii au și alte probleme: la Trentino de exemplu, 12 cadre medicale au fost vaccinate din greșeală cu ser fiziologic în loc de ser Pfizer. Și tot din greșeală, regiunea Lombardia a stat o săptămână în “zona roșie”, până să-și dea seama autoritățile că decizia a fost luată pe baza unei statistici eronate și să remedieze situația.

Dincolo de erori și întârzieri, însă, îngrijorările cele mai mari sunt acum legate de noua tulpină britanică a coronavirusului, extrem de agresivă. Și de alte mutații, deja prezente sau care vor putea apărea în viitor, după cum avertizează premierul britanic.

Autoritățile sanitare din Germania cred că mutația britanică, identificată tot mai des, va deveni prioritară. Este motivul pentru care tot mai multe țări europene își înăspresc controalele la frontiere.

Iar Belgia de exemplu merge mai departe și interzice, începând de miercuri, toate călătoriile neesențiale, sosiri și plecări, pentru străini și propriii cetățeni.

MS / Foto: caracter informativ