Creierul este centrul de control al corpului, responsabil să vă mențină bătăile inimii, respirația plămânilor și să vă permită să vă mișcați, să simțiți și să gândiți. De aceea, este o idee bună să vă păstraţi creierul în condiții optime, iar alimentația joacă un rol important în acest proces. Alimentele pot ajuta la menținerea sănătății creierului și pot îmbunătăți sarcinile mentale specifice, cum ar fi memoria și concentrarea. Ce să mănânci ca să ai o memorie bună? Iată 11 alimente care vă stimulează creierul și memoria!

1. PEȘTE GRAS

Peștii precum somonul, păstrăvul și sardinele sunt surse bogate de acizi grași omega-3. Aproximativ 60% din creierul tău este format din grăsimi, iar jumătate din acea grăsime este de tipul omega-3.

Creierul tău folosește omega-3 pentru a genera celulele nervoase, iar aceste grăsimi sunt esențiale pentru învățare și memorie. Omega 3 are, de asemenea, câteva beneficii suplimentare pentru creierul tău, precum încetinirea declinului mental legat de vârstă și pot ajuta la evitarea bolii Alzheimer.

2. CAFEA

Există două componente principale din cafea care vă ajută creierul –  cafeina și antioxidanții.

Cafeina are o serie de efecte pozitive asupra creierului, inclusiv:

Vigilență crescută: cafeina vă menține creierul în alertă prin blocarea adenozinei, un mesager chimic care vă provoacă somn.

Stare de spirit îmbunătățită: cafeina poate stimula, de asemenea, unii dintre neurotransmițătorii care vă fac să vă simțiți bine, cum ar fi serotonina.

Concentrație marită: un studiu a constatat că, atunci când participanții au băut o cafea mare dimineața sau cantități mai mici pe parcursul zilei, au fost mai eficienți la sarcinile care necesită concentrare.

3. AFINE

Afinele și alte fructe de pădure oferă antocianine, un grup de compuși vegetali cu efecte antiinflamatorii și antioxidante.

Antioxidanții acționează atât împotriva stresului oxidativ, cât și împotriva inflamației, afecțiuni care pot contribui la îmbătrânirea creierului și la bolile neurodegenerative. De asemenea, s-a descoperit că unii dintre antioxidanții din afine se acumulează în creier și ajută la îmbunătățirea comunicării între celulele sale.

4. CURCUMA

Curcumina, ingredientul activ din curcuma, s-a dovedit că traversează bariera hematoencefalică, ceea ce înseamnă că poate pătrunde direct în creier și poate aduce beneficii celulelor de acolo.

Este un puternic compus antioxidant și antiinflamator care a fost legat de următoarele beneficii pentru creier: îmbunătățirea memoriei la persoanele cu Alzheimer, ameliorarea depresiei și creșterea noilor celule cerebrale.

5. BROCCOLI

Broccoli deține compuși puternici ai plantelor, inclusiv antioxidanți. De asemenea, este foarte bogat în vitamina K, oferind mai mult de 100% din doza zilnică recomandată, într-o porție de 91 de grame.

Pe lângă vitamina K, broccoli conține și o serie de compuși care îi conferă efecte antiinflamatorii și antioxidante, care pot ajuta la protejarea creierului împotriva deteriorării.

6. SEMINȚE DE DOVLEAC

Semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de magneziu, fier, zinc și cupru, nutrienți importanți pentru sănătatea creierului.

Zinc: este crucial pentru semnalizarea nervoasă. Deficiența de zinc a fost legată de multe afecțiuni neurologice, inclusiv boala Alzheimer, depresia și boala Parkinson.

Magneziu: Magneziul este esențial pentru învățare și memorie. Nivelurile scăzute de magneziu sunt legate de multe boli neurologice, inclusiv migrene, depresie și epilepsie.

Cupru: Creierul tău folosește cuprul pentru a ajuta la controlul semnalelor nervoase.

Fier: Deficiența de fier este adesea caracterizată prin ceață cerebrală și afectarea funcției creierului.

7. CIOCOLATA NEAGRĂ

Ciocolata neagră și pudra de cacao dețin compuși care stimulează creierul, inclusiv flavonoide, cafeină și antioxidanți.

Flavonoidele sunt un grup de compuși ai plantelor antioxidante, care se adună în zonele creierului și se ocupă cu învățarea și memoria.

8. OLEAGINOASE

Oleaginoasele sunt pline de substanțe nutritive, cum ar fi grăsimile sănătoase, antioxidanții și vitamina E, esențiale pentru sănătatea creierului.

Vitamina E protejează membranele celulare de deteriorarea radicalilor liberi, ajutând la încetinirea declinului mental. De asemenea, un studiu din 2014 a arătat că oleaginoasele pot îmbunătăți învățarea și chiar ajuta la prevenirea bolilor neurodegenerative.

9. PORTOCALE

Puteți obține toată vitamina C de care aveți nevoie într-o zi, consumând o portocală medie. Acest lucru este important pentru sănătatea creierului, deoarece vitamina C este un factor cheie în prevenirea declinului mental.

Consumul de cantități suficiente de alimente bogate în vitamina C poate proteja împotriva declinului mental legat de vârstă și a bolii Alzheimer, potrivit unui articol din 2014.

10. OUĂ

Ouăle sunt o sursă bună de mai mulți nutrienți legați de sănătatea creierului, inclusiv vitaminele B6 și B12, folatul și colina.

Colina este un micronutrient important pe care corpul tău îl folosește pentru a crea acetilcolină, un neurotransmițător care ajută la reglarea dispoziției și a memoriei.

Cu toate acestea, mulți oameni nu primesc suficientă colină în dieta lor. Consumul de ouă este o modalitate ușoară de a obține colină, având în vedere că gălbenușurile sunt printre cele mai concentrate surse ale acestui nutrient.

11. CEAI VERDE

La fel ca în cazul cafelei, cafeina din ceaiul verde crește funcția creierului, îmbunătățind vigilența, performanța, memoria și focalizarea.

Ceaiul verde are și alte componente care îl fac o băutură sănătoasă pentru creier, precum L-teanina care ajută la reducerea anxietății și polifenoli și antioxidanți, care pot proteja creierul de declinul mental și reduce riscul de Alzheimer și Parkinson.

MS / Foto: caracter informativ