Criza sanitară a schimbat obiceiurile de consum ale populaţiei. Românii au cheltuit mai mult pe alimente, băuturi, mobilă şi produse de îngrijire personală. Dintre priorităţi au dispărut însă hainele şi activităţile recreative. Din acest motiv şi multe afaceri, altădată prospere, au ajuns acum în pragul falimentului.

Clienții au cheltuit mai mult, în medie, cu 100 de lei pe lună, în al treilea trimestru al anului trecut, față de perioada similară din 2019. Și veniturile au crescut ușor, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică.

Aproape jumătate din buget a fost alocat pentru plata facturilor și achiziția de alimente.

După apariția crizei sanitare am cheltuit mai mult pe mâncare, băuturi alcoolice, mobilier și pentru amenajarea locuinței. De asemenea, am alocat mai mulți bani pentru achiziția de produse de îngrijire personală, arată datele statistice.

Cea mai mare creștere au avut-o cheltuielile cu sănătatea și îngrijirea personală. Împreună depășesc 10% din bugetul lunar. Au scăzut însă sumele alocate pentru achiziția de haine, încălțăminte și activitățile recreative.

Printre cei mai afectați de schimbarea obiceiurilor de consum au fost comercianții.

Vânzările unor magazine de haine și încălțăminte au scăzut anul trecut chiar și cu 75%, conform patronilor din domeniu.

Și după apariția crizei sanitare, cele mai mici cheltuieli au fost, în continuare, pentru educație, sub 1% din bugetul lunar.

MS / Foto: caracter informativ