Începând de ieri, la momentul în care târgumureșenii și-au accesat contul de pe ghișeul.ro, au avut neplăcuta surpriză să constate că, pe lângă impozitele obișnuite, mai sunt datori la primăria municipiului Târgu Mureș cu 427,32 lei pentru taxa specială de salubritate. Situația, neanunțată, dar mai ales neexplicată suficient și din timp, a stârnit o serie de reacții negative din partea contribuabililor.

În primul rând, menționăm că am așteptat câteva luni bune de la instalarea noului primar, Soos Zoltan, înainte să scriem de o serie de probleme apărute, în speranța că acestea sunt niște lucruri iminente după preluarea mandatului. Dar, din păcate, după atâta timp în funcție să continui în a acuza “greaua moștenire” la orice problemă, în loc să prezinți soluții concrete, este deja prea mult.

Înainte să trecem la cazul de față, ne punem retoric întrebarea: ce a făcut noul primar în lunile scurse de la momentul instalării?! Avem același jalnic transport în comun, avem aceleași gropi pe străzi, avem trotuarele tot pline de mașini parcate, iar iarna ne-a luat și anul acesta prin surprindere.

Ba mai mult, în loc de reforma atât de necesară privind unul dintre cele mai stufoase aparate administrative din țară, s-au mai adăugat costuri salariale, exagerate și inutile, prin angajarea a nu mai puțin de 5 (cinci) consilieri personali ai noului primar. Cu toate acestea, avem parte de o comunicare poate și mai proastă decât cea din mandatele precedente.

Revenim la problema taxei de salubritate, una normală, dar pusă în practică aproape pe ascuns. Cum este posibil ca din 5 consilieri să nu fie niciunul capabil să anunțe și să explice clar contribuabililor, în repetate rânduri, din decembrie până acum, la momentul intrării în vigoare, despre ce este vorba!? Oare era atât de greu să existe informare constantă și repetată măcar în mediul online?! Și în anul de grație 2021 să nu ai capacitatea să pui la dispoziție declarația sub forma unui fișier editabil care să se poată completa ușor și trimite direct către cei care o solicită, anume primăria?!

Că tot acuză mereu “greaua moștenire”, vă spunem că în realitate “noua moștenire” pare să fie la fel, poate chiar mai nocivă. Din punctul nostru de vedere, dat fiind că vorbim de o mărire de taxă, aceștia au preferat să o ascundă „elegant”, nepromovând și explicând situația, ci informând doar atât cât erau obligați, adică printr-o postare pe imposibila pagină web a municipiului, aproape imposibil de observat de majoritatea contribuabililor și venită după aproape o lună de la votul hotărârii în CL Târgu Mureș. Abia azi, după revolta târgumureșenilor, au ieșit să mai dreagă busuiocul cu câte o postare.

Din păcate, dovedit că avem parte de același tip de “transparență” ca în regimul trecut, explicațiile au venit tot din partea celor care se luptă de ani de zile cu lipsa de transparență, adică cei de la POL, de această dată prin vocea consilierului local Pápai László Zsolt.

Vad ca exista o lipsa de comunicare din partea executivului, asa ca o sa sintetizez ce am aflat ca si consilier local:

 1. Anul trecut a expirat contractul cu Salubriservul la care se platea direct (de catre firme, persoane fizice si asociatii de locatari)
 2. In iunie s-a decis (la limita legalitatii) ca noul operator sa fie Silevy Salubriserv, persoanele juridice sa plateasca direct catre firma iar pentru persoane fizice sa se colecteze contravaloarea serviciului sub forma de taxa locala
 3. Acest lucru nu s-a pus in practica (deoarece era campanie electorala si nu dadea bine), asa ca din iunie pana in decembrie nu s-a platit pentru colectarea deseurilor
 4. Incepand din acest an se va plati o taxa de salubrizare (impreuna cu impozitele locale) in valoare de 11,87 lei/persoana/luna.
 5. Unde nu exista date concrete despre numarul persoanelor care domiciliaza, se va impune pentru 3 persoane. Acest lucru se poate corecta prin acea declaratie.
 6. Subsemnatul a insistat ca declaratia sa poata fi depusa si online, se dorea depunerea la ghiseu.
 7. Aceasta taxa se va achita in doua transe, pana in 31 martie respectiv 30 septembrie.
 8. Din pacate copii minori nu beneficiaza de gratuitate cum a fost pana acum la Salubriserv.
  Daca va pot raspunde si la alte intrebari va stau la dispozitie
  “, este mesajul transmis de consilierul POL.

La final, mai avem câteva nelămuriri din partea târgumureșenilor pe care ne permitem să le sintetizăm și publicăm aici, în speranța ca măcar unul din ceata de consilieri personali să și răspundă la ele. Ce servicii de salubrizare primesc contribuabilii în plus după mărirea taxei? Se va face și colectarea selectivă așa cum cere legea? De ce a fost necesară o mărire de preț având în vedere că de acum toată logistica de colectare a taxei va fi făcută prin aparatul primăriei, deci tot din banii contribuabililor, reducând considerabil costurile firmei de salubritate?

Pentru o corectă informare, publicăm integral Hotărărea Consiliului Local al municipiului Târgu Mureș nr. 249 privind instituirea taxei speciale de salubrizare, care, deși a fost emisă din 17 decembrie 2020, s-a postat pe pagina oficială a municipiului doar în 11 Ianuarie 2021.

MS / Foto: colaj caracter info