La Biblioteca Județeana din Brașov funcționează primul pachetomat cu cărți din România. Astfel, cititorii pot împrumuta cărți printr-o varianta sigură, având în vedere riscurile acestei pandemii. Biblioteca brașoveană a început încă de acum câteva luni sterilizarea cu ultraviolete a tuturor volumelor care se întorc de la cititori.

Pachetomatul funcționează după sistemul de cumpărare și ridicare personală a produselor livrate de magazinele online. Abonații trebuie să se înscrie în catalogul virtual al bibliotecii, își aleg cărțile dorite, apoi așteaptă să primească prin email un mesaj. Sunt informați când pot merge la pachetomat să-și ridice volumele.

Cărțile au etichete electronice, astfel că bibliotecarii pot gestiona totul prin scanarea rapidă a volumelor

Abonații au două zile la dispoziție să-și ridice cărțile din pachetomat. După două săptămâni vin și le predau la ușa bibliotecii.

Volumele sunt preluate, sterilizate cu ultraviolete, apoi se întorc la raft.

Acum, Biblioteca Județeană și filialele sale sunt închise, pentru că Brașovul a depășit de mult timp rata de 3 infectări la mia de locuitori. În astfel de condiții, pachetomatul este soluția perfectă. Chiar și abonații care încă nu îl folosesc pot să facă împrumuturi. Solicită cărțile prin e-mail și le ridică direct de la ușa bibliotecii.

MS / Foto: caracter informativ