De la începutul pandemiei în România, sute de mii de români au făcut teste PCR de identificare a virusului SARS-CoV 2 pentru care au plătit în medie 400 de lei, în special la clinicile private. Când au apărut primele informații că România va începe să primească primele tranșe din vaccinul anti-Covid, prin mecanismul pus pe picioare de Comisia Europeană, s-a anunțat că vaccinarea se face gratuit, indiferent dacă persoana este asigurată sau nu. S-a născut astfel întrebarea: ”De ce vaccinul este gratuit iar testele sunt pe bani?”

Contactat de Money.ro, Adrian Marinescu, medic infecționist, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, București, a spus că vaccinul se face o dată, în timp ce testul trebuie repetat oricât de des este nevoie. În pluus, costul vaccinului este mult mai mic. Și, a adăugat medicul Marinescu, testul este gratuit dacă se face conform definiției de caz.

Testul COVID este gratis, dacă se indeplinește definiția de caz, însă există o problemă cu această definiție pentru că este făcută prea îngust din cauză că avem capacitate de testare prea mică, susține la rândul său Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică și Directorul Departamentului de Sănătate Publică de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Conform acestuia, nu este niciun motiv pentru care statul nu a preluat (ca în alte țări) capacitatea de testare privată și să testeze tot pe definiția de caz. În modelul actual o parte dintre costurile testării sunt descărcate de populație, mai spune Cherecheș. Și de aici, testări mai puține.

Citește mai mult pe money.ro