Noua tulpină a virusului descoperită în Marea Britanie a ajuns în România. Tulpina nouă a fost identificată la Matei Balş, la o tânără care susţine că nu a călătorit în străinătate.

Femeia de 27 de ani, din judeţul Giurgiu, a ajuns la camera de gardă a Institutului “Matei Balş” duminică. Nu avea gust şi miros şi o dureau muşchii. Doctorii i-au prelevat testul şi pentru că avea simptome uşoare nu a fost internată, spun reprezentanţii spitalului. În prezent este în izolare acasă, sub supravegherea medicului de familie″

Alţi membrii ai familiei au fost diagnosticaţi şi ei cu SARS-CoV-2, iar Ministerul Sănătăţii a anunţat că dacă vor exisa suspiciuni vor fi analizate amănunţit şi probele prelevate de la ei. Direcţia de Sănătate Publică Giurgiu a făcut o anchetă în acest caz şi s-a contactat că niciuna dintre aceste persoane nu a călătorit în străinătate.

Acest caz deschide discuţia despre o transmitere deja comunitară a noii tulpini, inclusiv în România. Medicii se aşteaptă că numărul celor diagnosticaţi cu acestă mutaţie, mult mai contagioasă, să crească.

dr. Virgil Musta: ″O astfel de tulpină riscă să producă un al treilea val. Trebuie să fim foarte atenți.″⁣

Vestea bună este ca vccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer BioNTech, care a ajuns şi în România, pare să funcționeze împotriva acestei mutaţii, arată un studiu de laborator realizat de Pfizer şi de cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Texas, care a fost efectuat pe mostre de sânge donate de persoane vaccinate. Chiar dacă este vorba de rezultate preliminarii, care încă nu sunt publicate, specialiştii sunt încrezători.

Sursa: protv.ro / Foto: caracter informativ – arhiva