Reprezentanții Transelectrica au spus pentru HotNews.ro că au fost probleme pe interconexiunea cu sistemul european. În acest moment se lucrează la sincronizarea sistemelor. Sunt afectate cel puțin șase județe, fiind o problemă de alimentare cu energie fără precedent în ultimii 30 de ani.

Întreruperile în alimentarea cu electricitatea din această după-amiază au afectat parte din Sibiu și Târgu Mureș precum și localități din Cluj, Brașov, Alba și Bistrița Năsăud. Întreruperea a generat probleme furnizorilor de servicii, fie că a fost vorba de rețeaua de telefonie, rețelele de internet prin fibră optică, rețeaua de alimentare cu apă.

Oamenii din orașele transilvănene – Cluj-Napoca, Bistrița, Sibiu, Târgu-Mureș, Turda spun că le-au fost afectate centralele de încălzire și aparatele electrocasnice din cauza fluctuației de tensiune. În orașe nu au mers lifturile, semafoarele și alte instalații alimentate cu energie electrică. 

Probleme și cu alimentarea cu apă. “ Din cauza șocurilor apărute în alimentarea cu energie electrică a uzinelor de apă și a stațiilor de pompare din toată aria de operare a companiei AQUASERV, este posibil să apară scăderi de presiune în alimentarea cu apă potabilă. Este posibil ca în zonele înalte ale orașelor, precum și etajele superioare, să se confrunte cu lipsa apei. În condițiile în care nu mai apar alte șocuri electrice, estimăm că în 2-3 ore sistemele de alimentare vor reveni la normal.” a transmis operatorul.

Și combinatul chimic Azomureș a fost afectat de pana bruscă iar reprezentanții combinatului au transmis un comunicat potrivit căruia pana a dus la eliberarea unei cantități de substanțe chimice în aer. Detalii aici.