Reducerea TVA la 5 la sută pentru locuinţele de până la 140 de mii de euro s-a amânat cu un an. Guvernul a luat această decizie pentru a micşora deficitul bugetar. Măsura ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie.

Schimbările făcute de Guvern la finalul anului trecut i-au luat pe nepregătite pe clienții care își făcuseră deja planuri să cumpere o locuință și chiar plătiseră sume în avans. Specialiștii în imobiliare spun că multe familii și-au propus să treacă de la 2 la 3 camere, ajutați de o taxă mai mică.

Pentru un apartament de 100 de mii de euro, de 2 sau 3 camere, un TVA de 5% înseamnă o taxă de 5.000 de euro. Pentru că plafonul nu a fost majorat, cumpărătorii vor avea acum de plătit 19% TVA, adică 19.000 de euro. Cu 14 mii de euro mai mult. Iar la apartamentele mai scumpe, de 120 sau 130 de mii de euro, diferență de cost va fi și mai mare.

Însă și guvernul și-a făcut propriile calcule. Într-un an afectat de scăderea veniturilor și cheltuieli încă mari, vrea să reducă deficitul bugetar la 7%. Așa că în ultimele zile din anul trecut a decis să amâne majorarea plafonului până la care se aplică TVA de 5% pentru locuințe. Măsură a fost inclusă în ordonanța de urgență care îngheață salariile bugetarilor și pensiile speciale.

Potrivit Ministerului Finanțelor, reducerea TVA pentru locuințele mai scumpe ar fi lăsat bugetul public fară 200 de milioane de lei, în acest an.

MS / Foto: caracter informativ