În perioada 25 – 27 decembrie a.c., peste 500 poliţişti mureşeni vor fi la datorie, pentru ca sărbătoarea Crăciunului să fie petrecută în liniște și siguranță.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş este la datorie, în serviciul comunităţii, în perioada Crăciunului, pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice, protejarea patrimoniului, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

Polițiștii care vor acționa în această perioadă, au ca prioritate prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor şi intervenția rapidă atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

Din totalul poliţiştilor care acționează în această perioadă, 370 sunt de la structurile de ordine publică, 82 sunt poliţişti de la rutieră, restul fiind de la alte structuri, De asemenea, peste 285 de patrule auto, de siguranţă publică, vor desfășura activități pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.

POLIŢIŞTII MUREŞENI VĂ RECOMANDĂ:

La cumpărături, locul cel mai sigur pentru păstrarea portmoneului este buzunarul de la piept, din interiorul vestimentaţiei!

În mijloacele de transport în comun, daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră, atunci când aşteptaţi mijloacele de transport în comun!

Ţineţi, pe cât posibil, bagajul aşezat în faţa dumneavoastră!

În tren, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate, nici pentru perioade scurte de timp!

Nu încredinţaţi bunurile personale şi bagajele unor persoane necunoscute!

La plata legitimaţiilor de călătorie, nu expuneţi la vedere întreaga sumă de bani pe care o aveţi la dumneavoastră!

Atenţie!

În preajma sărbătorilor de iarnă, răufăcătorii pot profita de buna-credinţă a cetăţenilor şi pot fura din locuinţele ale căror uşi le sunt deschise sau din locuinţele pe care le găsesc descuiate. 

Obişnuiţi copiii să nu deschidă uşa nimănui în lipsa dumneavoastră, ca să nu trădeze că sunt singuri în casă!

De asemenea, în această perioadă, părinţii sunt rugaţi să supravegheze copiii cu atenţie sporită deoarece aceştia sunt expuşi accidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

Totodată recomandăm tuturor cetățenilor  să asigure buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi a sistemului de climatizare şi dezaburire,să folosească corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în traffic,să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de autoturismul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă și să respecte semnalele şi indicaţiile agenţilor de circulaţie.

Și în perioada sărbatorilor se actionează pentru prevenirea si limitarea raspandirii virsului Covid 19.

 În acest sens, vă reamintim că ,în conformitate cu prevederile H.G. 935/2020, se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private.

Totodată, este interzisă circulația persoanelor în intervalul orar 23:00 – 05:00 , cu câteva excepții :
• deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
• deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente; 
• deplasări în afara localității a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; 
• deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere. 

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Menționăm faptul că polițiștii mureșeni acționează preventiv, însă în situația în care forțele de ordine constată că aceste interdicții sunt încălcate, vor interveni cu fermitate și vor lua măsurile legale.

Scopul forțelor de ordine nu este aplicarea de sancţiuni, ci acela de a determina toți cetățenii să conștientizeze necesitatea respectării tuturor normelor sanitare pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid 19.

Forțele de ordine vor fi permanent la datorie și nu vor tolera nicio abatere de la normele legale.

Deşi apropierea sărbătorilor de iarnă ne aduce sentimentul de relaxare şi apropiere faţă de familie, prieteni și cunoscuţi, în acest an trebuie să ţinem cont de provocările deosebite aduse de această afecţiune, care nu va lua pauză pentru a ne permite să petrecem sărbătorile la fel ca în anii precedenți.

Atragem atenţia cu privire la continuarea adoptării unui comportament precaut şi vă îndemnăm să nu vă expuneţi la riscuri, să păstraţi distanțarea fizică și să purtaţi masca de protecție, în toate spațiile publice închise și deschise. De asemenea, respectaţi interdicțiile cu privire la organizarea de evenimente private, iar după ora 23.00, deplasaţi-vă doar justificat.

INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN  MUREŞ UREAZĂ TUTUROR CETĂŢENILOR SĂRBĂTORI ÎN SIGURANŢĂ, CU LINIŞTE ŞI BUCURII!

IPJ Mureș / Foto: caracter info